Suri Malaisiast tükki nõudnud Filipiini sultan

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sultan Jamalul Kiram III
Sultan Jamalul Kiram III Foto: SCANPIX

Filipiini sultan Jamalul Kiram III, kes nimetas end Sulu islamisultanaadi valitsejaks ja veebruaris nõudis endale tükki Malaisiast, suri täna 75 aasta vanusena mitme elundi puudulikkuse tagajärjel.

Sultani abikaasa Fatima Celia ütles AP-le, et Kiram suri varahommikul Filipiinide haiglas ning jõudis enne seda anda oma perele ja järgijatele korralduse mitte loobuda territoriaalnõuetest Malaisiale.

Vähetuntud sultan nimetas end 15. sajandil rajatud Sulu islamisultanaadi valitsejaks, millele kuulus kunagi lisaks Filipiinide lõunasaartele ka osa Borneo saarest, seal hulgas praegune Malaisia Sabah' osariik.

Märtsis sõitis enam kui 200 sultani poolehoidjat Filipiinidelt üle mere, et esitada territoriaalne nõue Borneo saare osale. Järgnes kuudepikkune vastasseis Malaisia julgeolekujõududega, relvakokkupõrgetes hukkus kümneid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles