Netanyahu: Iraani survestamine peab jätkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ärgitas täna rahvusvahelist kogukonda jätkama Iraanile surve avaldamist.

«Seni kuni me ei näe Iraanilt sõnade asemel tegusid, peab rahvusvaheline kogukond jätkama Teheranile surve suurendamist,» lausus Netanyahu. «Mida suurema surve alla Iraan langeb, seda suurem on võimalus, et selle «sõjaline» tuumaprogramm lõpetatakse,» lisas ta.

Lisaks hoiatas juudiriigi valitsusjuht Iraani kui «paariariigi» legitimiseerimise eest.

Kõrgetasemeline Iisraeli delegatsioon suundus pühapäeval Washingtoni kõnelustele.

Luureminister Yuval Steinitz ning luureasutuste, kaitse- ja välisministeeriumi ametnikud osalevad kaks korda aastas toimuval strateegilise dialoogi edendamise kohtumisel, teatas ministri büroo avalduses. «Sel aastal langeb dialoogi põhirõhk Iraani tuumakõnelustele ja regionaalsetele teemadele,» nähtus avaldusest.

Iisraeli ajaleht Haaretz teatas, et USA, Briti, Prantsuse ja Saksa delegatsioonid Iraani tuumakõnelustel andsid juudiriigi kõrgele ametiisikule ülevaate teisipäeval ja kolmapäeval peetud Iraani ja suurriikide läbirääkimistel arutatust.

Netanyahu rääkis, et surve vähendamine Teheranile oleks ajalooline viga.

«Hetkel oleks surve leevendamine ajalooline viga, kuna sanktsioonid on saavutamas oma eesmärki,» ütles Netanyahu knesseti talvise istungjärgu avamisel. «Me ei tohi mingil juhul praegu sanktsioonidest loobuda, me peame survet jätkama.»

Iraani president Hassan Rouhani on otsimas lepitust islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi osas, mis on toonud kaasa Iraani majandust pitsitavad sanktsioonid. Lääs ja Iisrael kahtlustavad Teherani tuumarelva väljatöötamises. Iraani enda sõnul on tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Iisrael on keeldunud välistamast ennetavat tuumalööki Iraani tuumaprogrammi vastu. Netanyahu ütles hiljuti ÜRO peaassambleel, et vajadusel on juudiriik valmis tegutsema ühepoolselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles