Leedu loodab Poola rituaaltapu keelust suurt tulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu astus sammu lähemale loomade rituaaltapu seadustamisele, lootes sel moel kasu lõigata naaberriigis Poolas kehtestatud keelust.

«Islamimaad ja Iisrael kujutavad lihaeksportijatele uusi võimalusi,» märkis uudisteagentuurile AFP Leedu parlamendisaadik Vytautas Gapšys, kes on üks rituaaltappu seadustava seaduseelnõu autoritest.

Möödunud nädalal parlamendis toimunud esimesel lugemisel pälvis eelnõu 51 rahvasaadiku toetuse, selle vastu hääletas vaid kaks saadikut. Jõustumiseks peab see parlamendis läbima veel kaks lugemist, seejärel peab selle allkirjastama ka president.

Poolas kehtib alates tänavu 1. jaanuarist loomade rituaaltapu keeld, mis on esile kutsunud juudi- ja moslemikogukonna pahameele. Mõlemad peavad seda hoobiks oma traditsioonidele, kuna nii judaism kui islam seavad söögitegemisele ranged religioosse taustaga piirangud. Iisrael on nimetanud keeldu vastuvõetamatuks.

Loomakaitsjate survel ja riigi põhiseaduskohtu otsusel keelati taoline veristamine ära, kuna leiti, et see põhjustab loomadele tarbetuid kannatusi. Kuigi valitsus on astunud samme, et keeld tühistataks ning esitanud parlamendile ka vastava seaduseelnõu, lükati see Poola parlamendi alamkojas tagasi.

Enne keelu kehtimist oli koššer-liha ja sarnasel viisil, kuid islami kombe kohaselt veristatud islamiusulistele mõeldud halal-liha eksport Poolale tulus sissetulekuallikas.

Aasta enne keeldu kehtimist eksportis Poola juudiriiki ja islamimaadesse kuni 350 miljoni euro ulatuses koššer- ja halal-liha aastas. Poola raadio kodulehe andmetel on pärast keelu kehtestamist vähenenud Poola lihaeksport Iisraeli ja islamiriikidesse aga umbes 70 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles