Paremäärmuslik partei annab mustanahalise ministri kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christiane Taubira
Christiane Taubira Foto: EPA

Prantsusmaa paremäärmuslik Front Nationali (FN) partei kaebab kohtusse riigi tuntuima mustanahalise poliitiku seoses märkustega, millega ta reageeris, kui teda ahviga võrreldi.


Tüli sai alguse möödunud nädalal, kui üks võimalik FNi nimekirja tuleva aasta kohalike valimiste kandidaat teatas televisioonis, et näeks justiitsminister Christiane Taubirad pigem oksal kiikumas kui valitsuses.

FN loobus kohe sellest kandidaadist, kuid Prantsuse Gujaanast pärit Taubira vastas laupäeval selle peale kohe vihaste süüdistustega partei aadressil. «Mustanahalised puuokstel, araablased meres, homoseksuaalid Seine’is, juudid ahjus ja nii edasi,» iseloomustas ta partei suunda.

Immigratsioonivastane ja euroskeptiline FN teatas seepeale, et kaebab Taubira kohtusse, et too peaks au sees demokraatlikku ja vabariiklikku debatti ning austaks miljoneid nende partei valijaid. Samuti seadis FN kahtluse alla, kas Taubira ikka võiks ministrina jätkata.

Mustanahaliste diskrimineerimise vastu võitlev katusorganisatsioon CRAN reageeris seepeale täna teatega, et maailm on pahupidi pööratud. «FNi kandidaat solvab Christiane Taubira’d ning lõpuks on FN see, kes kaebab ministri kohtusse,» iseloomustas olukorda organisatsiooni juht Louis-Georges Tin.

CRAN mõistis oma avalduses hukka ka üldise paremale liikumise Prantsuse poliitikas. «[Praegu opositsioonis olev paremtsentristlik] UMP matkib FNi ja sotsialistlik partei matkib UMPi. Nüüd lõikame me selle aeglase ja hirmutava nihkumise vilju ja mürki, häbematut rassismi,» märkis avaldus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles