Häälteostu osas ennustatakse uusi kuriteoteateid

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaks.
Altkäemaks. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Valimiskuritegusid menetlev kriminaalpolitsei otsustas juba valimiste eel, et nii kergelt nagu varem, tänavustel valimistel kuriteoteadetele ei reageerita.

See tähendab, et iga politseile tehtava avalduse põhjal menetlust ei alustata ja üritatakse enne asja sisse vaadata, et siis vajadusel reageerida.

«Meil polnud kavatsust kalduda võimalikku valimisvõitlusse. See tähendab, et saabuvate vihjete ja teadete rohkus ei too koheselt kaasa nendesse pinnapealset lähenemist ega massilist kriminaalmenetluste alustamist,» ütles keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler.

«Kriminaalmenetlust on võimalik alustada vaid siis, kui selleks on piisav alus ja ajend. Sellele tuginedes oleme ka vastavalt reageerinud ja kriminaalmenetlusi kuritegude avastamiseks alustanud.»

Ehkki enne valimiste lõppu Eestis algatatud kriminaalmenetluste üldarv – viis – jääb üldises plaanis samasse mastaapi viimaste valimistega, ei näita see Ombleri ennustusel siiski ilmselt lõplikku uurimiste arvu.

«See ei pruugi olla kõik, sest varasemad aastad on meile näidanud, et avaldusi kriminaalmenetluste algatamiseks tuleb politseile veel tagantjärele,» ütles ta.

Üks algatatud kriminaalmenetlus puudutab Järvamaa Koeru valda, kus väidetavalt osteti hääli valimisliidu Parem Koeru kandidaadi tarbeks. Kurioossel kombel kandideeris Parem Koeru vastasnimekirjas ja osutus ka volikokku valituks kohalik politseijuht Mati Seire.

Kas ei võinud olla nii, et Koeru politseijuht kasutas oma ametit oponentide vastu ära? «Ei, nende kahe asja omavahel seostamine on kindlasti vale,» ütles Ombler.

Valimistepäeva toimunud häälteostjate kinnipidamine Sillamäel andis politseinikele ka väikese üllatuse. Selgus, et kahe väidetavalt sotsidele hääli ostnud isikuga koos olnud kodanik oli politsei poolt tagaotsitav. «Ta oli tagaotsitav selle eest, et polnud ära kandnud talle mõistetud väärteokaristust,» ütles Ombler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles