Kajakkidega laidudele

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe viis ajaloolisse paika suvel giidina töötav hülgeuurija Ivar Jüssi, kes valmistub kivisel mererannal lõunasööki keetma.
Postimehe viis ajaloolisse paika suvel giidina töötav hülgeuurija Ivar Jüssi, kes valmistub kivisel mererannal lõunasööki keetma. Foto: Raigo Pajula

«Vaikus on huvitav asi, siis tekivad inimesel esimesed mõtted,» ütleb hülgeuurija Ivar Jüssi, kui temaga koos kajakkidega Vilsandi naabruses asuvatele laidudele suundume. Ja vaikust, mere kohinat ning lindude kisa jagub sellel matkal terveks päevaks.


Sest Loonalaid pole ainus põhjus, miks tasuks Vilsandi saare naabruses asuvaid laide kajakimatkal külastada.


Tõsi, Eestimaa läänepoolseim punkt Nootamaa laid jääb Postimehe ajakirjanikel siiski järele proovimata, sest lindude pesitsuspaiga tõttu on see puutumatu reservaadi staatuses. Sinna tohib astuda vaid selleks eriloa saanud loodusuurija jalg.


Seevastu võib aga vabalt oma jala tõsta kilomeeter eemale jäävale Uus-Nootamale, mis tekkis ühe tormi käigus merre vaevalt tosinkond aastat tagasi.


See juhtus siis, kui merelained madalikule hulgaliselt liiva ja kiviklibu kandsid ja nii paarikümne sentimeetri jagu vees olnud madalikust ligi meetri kõrguse maakitsuse vormisid. «Vahepealsete aastatega on sinna ka taimestik peale kasvanud,» ütleb Jüssi.


Merelainetel ette võetud rohkem kui 12-kilomeetrine kajakimatk tundus meile esmapilgul suure katsumuse ja julgustükina, ent reaalsus oli hoopis lihtsam. Kuus merel ja laidudel veedetud tundi mööduvad kui linnutiivul.


Keskmise treenituse korral pole see matk isegi füüsiliselt suurem asi katsumus ega nõua mingit eneseületust. Isegi siis mitte, kui kajakkide keskmine kiirus on viis kilomeetrit tunnis.


Kui matk läbi, küsib hülgeuurija Jussi muiates: «Terve päev ja mida me siis kasulikku tegime?»


Põhimõtteliselt tõesti mitte kui midagi, kuid see on siiski parem, kui suvel niisama koduõuel päikest võtta.


Nii et Postimees söandab kajakimatka Vilsandi laidudele täitsa julgelt kõigile soovitada.

Kajakimatk Vilsandi rahvuspargis


•     Toimumise aeg: kuni augusti lõpuni
•     Retke kestus: umbes 7 tundi, sellest aerutatakse ligi neli tundi. Eelnev aerutamiskogemus pole vajalik.
•     Matka hind ühele inimesele koos majutusega: alates 1150 kroonist (minimaalselt kuus inimest grupis). Hinnas sisaldub kajakivarustuse rent, giid, veekindlad pakkimiskotid, lõunasöök, toidunõud ja majutus Kuressaares või selle lähistel.
•     Tellimine: siseturism@estravel.ee, 636 6233

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles