USA: kõik riigid luuravad üksteise järele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: Wikipedia

Valge Maja reageeris esmaspäeva õhtul Prantsusmaa nuhkimissüüdistustele kinnitusega, et kõik riigid viivad läbi luureoperatsioone.

USA võimud keeldusid kommenteerimast konkreetset Prantsusmaa süüdistust, mille kohaselt Ühendriikide riiklik julgeolekuagentuur (NSA) lindistas salaja miljoneid prantslaste telefonikõnesid. «Oleme varem selgelt öelnud, et USA kogub niisugust luureinfot, mida kõik teisedki riigid,» ütles Ühendriikide Rahvusliku Julgeolekunõukogu eestkõneleja Caitlin Hayden.

«President [Barack Obama] ütles oma kõnes ÜRO peaassambleel, et me oleme üle vaatamas luureinfo hankimise viise, leidmaks õiget tasakaalu meie kodanike ja liitlaste julgeoleku ning inimeste privaatsuse vahel,» lisas ta.

Taanis visiidil viibiv Prantsuse peaminister Jean-Marc Ayrault ütles varem esmaspäeval, et on teadetest NSA nuhkimise kohta «šokeeritud». «Liitlasriigi valmisolek minna nii kaugele, et jälgida meie kodanike erasuhtlust, millel pole mingit strateegilist või rahvusliku julgeoleku alast õigustust, on

uskumatu,» lausus Ayrault.

Pariis kutsus ühtlasi välja riigis resideeruva Ühendriikide suursaadiku Charles Rivkini.

Prantsuse päevaleht Le Monde kirjutas esmaspäeval, et NSA lindistas ajavahemikus 2012. aasta 10. detsembrist 2013. aasta 8. jaanuarini 70,3 miljonit Prantsusmaal tehtud kõnet.

Le Monde'i artikkel tugineb NSA endise analüütiku Edward Snowdeni lekitatud materjalidele.

Lehe kohaselt lindistas USA luure automaatselt kindlate Prantsuse telefoninumbrite kõned ja salvestas lühisõnumid programmiga «US-985D». Le Monde arvates annavad dokumendid alust arvata, et NSA sihtmärgiks polnud pelgalt terrorismis kahtlustatavad, vaid ka äri- ja poliitikaeliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles