Birma opositsioonijuht saab lõpuks kätte talle määratud autasu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi Foto: SCANPIX

Kagu-Aasia riigi Birma opositsioonijuhile Aung San Suu Kyile antakse täna Strasbourgis kätte Euroopa Parlamendi Sahharovi auhind inimõiguste kaitsmise eest.

Suu Kyile määrati see auhind juba 1990. aastal, edastab Reuters.

Suu Kyi pidas eile kõne, milles rõhutas, et Euroopa riigid ja USA peaksid jätkama Birma mõjutamist, et see riik demokraatliku suuna võtaks.

Birma president Thein Sein alustas kaks aastat tagasi riigi demokratiseerimisega, mis on aidanud seda suletud riiki rahvusvahelisest isolatsioonist välja tulla.

Suu Kyi oli aastaid koduarestis, kuna Birma võimud pidasid teda ohtlikuks.

Sahharovi auhinda annab igal aastal välja Euroopa Parlament mõttevabaduse ja inimõiguste kaitsmise eest. Auhind loodi 1988. aastal.

Andrei Sahharov (1921–1989) oli Nõukogude Liidu füüsik, keda tunti kui vesinikupommi leiutajat.  Ta sai aru, mida võidurelvastumine kaasa tuua võib.

Nõukogude Liidus peeti teda dissidendiks. Ta asutas 1970. aastal inimõiguste ja poliitrepressioonide all kannatanute kaitse komitee. Ta sai selle eest 1975. aastal Nobeli rahupreemia.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles