Poola mošeerünnakus kahtlustatakse loomaõiguslasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selgus, et möödunud nädalal Gdanskis toimunud mošeepõlengu põhjustas pomm.
Selgus, et möödunud nädalal Gdanskis toimunud mošeepõlengu põhjustas pomm. Foto: SCANPIX

Uurimine näitab, et möödunud nädalal Põhja-Poolas Gdanskis juhtunud mošeepõlengu põhjuseks oli pommiplahvatus, mistõttu algatas prokuratuur seal terrorismiuurimise. Praeguse seisuga on peamisteks kahtlusalusteks loomaõiguslased.


Siiani pole ühtki inimest seoses selle uurimisega vahistatud, kuid kui süüdlased leitakse, võivad neid nüüd oodata terrorismisüüdistused.

Esialgu arvati, et tulekahju puhkes pigem süütamise tõttu. Oletused muutusid, kui sündmuskohalt leiti detonatsiooniseade.

Tulekahju sai alguse kella 4 ajal hommikul möödunud kolmapäeval ehk vähem kui 24 tundi pärast seda, kui Poola ülemmufti vastandus riiklikule rituaaltapmiste keelule.

Ülemmufti Tomasz Miskiewicz viis rituaaltapmise läbi Bohonikis eid-al-adha püha puhul. Selles Kirde-Poolasse Podlasie piirkonda jäävas külas on juba sadu aastaid elanud tatarlased.

«Ma olen sada protsenti kindel, et see süütamine oli kättemaks eile Podlasies toimunule,» kommenteeris Gdanski imaam Hani Hraish vaid mõned tunnid pärast tulekahju.

Gdanski meer Pawel Adamowicz kohtus imaamiga esmaspäeval ja lubas linna abi moslemite pühakoja taastamisel. «On tulnud hetk solidaarsuseks meie moslemitest vendade ja õdedega,» lausus Adamowicz. «Gdansk on alati olnud ja jääb avatud, tolerantseks linnaks, mis austab kõiki inimesi, hoolimata nende usust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles