Peruus kokaiiniga vahele jäänud neiud palgati kulda vedama

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu lipp
Peruu lipp Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal esitati Peruus kahele eestlannale Anne-Maarja Grossile ning Anneli Kolgile süüdistus narkootilise aine omamises ja vedamises, peakonsulile ütlesid tüdrukud, et neile pakuti tööd, mille sisu oli tuua Peruust Hispaaniasse kulda.

Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind ütles Postimehele, et lühiajaliselt Peruus viibiva Eesti peakonsuli New Yorgis Sten Schwede kinnitusel ütlesid Eesti kodanikest kinnipeetud talle Cuscos, et neile pakuti tööd, mille sisu oli tuua Peruust Hispaaniasse kulda.

«Selle tõestuseks on kohtul Facebooki vestlus ühe kinnipeetava ja nii öelda töö tellija vahel, kes elab Hispaanias. «Töö tellija» identiteedi ja muud asjaolud peab tuvastama juurdlus.»

Lind märkis, et Eesti kodanike kaitsja on  kogenud advokaat ja Schwede hinnangul on koostöövalmid olnud ka nii kohalik narkopolitsei kui kohtuametnikud.

Kinnipeetavad on nüüdseks juba paar päeva Cusco vanglas. Toit antakse vangla poolt, aga muu tuleb endal osta. Samas ei ole Cusco vanglas sellist ülerahvastatust, nagu võib olla teistes piirkonna vanglates, lisas Lind.  

Eesti aja järgi 19. oktoobri varahommikul toimus Cusco kohtus istung, kus tüdrukutele esitati süüdistus narkootilise aine omamises ja vedamises. Kohtunik määras uurimise ajaks üheksa kuud. 

Kaitsja nõudis kodanike vabastamist kautsjoni vastu. Kohtunik seda aga ei rahuldanud, leides, et on olemas risk põgenemiseks ning otsustas jätta kohtualused vahi alla. 

Eesti peakonsul New Yorgis Sten Schwede, kes viibib Peruus kohapeal, kohtus eelmisel nädalal vahistatud Eesti kodanikega Cuscos ning neile Peruu riigi määratud advokaadiga. 

Peakonsul Schwede on praeguseks suundunud Peruu pealinna Limasse, kus tal on kavas kohtuda nii välisministeeriumi kui justiitsministeeriumi ametnikega, samuti Eesti aukonsuliga Limas ning eri riikide saatkondade esindajatega. 

Välisministeerium otsustas saata lühiajaliselt Peruusse Sten Schwede, kuna nii Peruus kui teistes Ladina-Ameerika riikides on seoses narkokuritegudega kinni peetud Eesti kodanike arv kiiresti kasvanud. Konsuli lühiajalise lähetamise eesmärk on suhtlemine Peruu ministeeriumite ja teiste ametiasutustega, et saada otseallikast infot Peruus kinnipeetavate ja karistust kandvate Eesti kodanike kohta ning kohtuda asjaomaste isikutega. Ka varem on välisministeerium saatnud oma esindaja lühiajaliselt konsulaarvisiidile Ladina-Ameerika riikidesse seoses seal aset leidnud juhtumitega.

Kolk ja Gross tabati Peruus Cusco lennujaamas 4. oktoobril, kui nad üritasid lennukisse minna, käsipagasis ligi kuus kilo kokaiini.

Praegu on Ladina-Ameerika riikides erinevate kuritegude eest karistust kandmas 37 Eestist pärit inimest kokku kuues riigis. Peruus on Eestist pärit kinnipeetuid kokku 15.

Välisministeeriumile teadaolevalt on tänavu üle maailma peetud kinni 95 Eestist pärit inimest – neist 21 narkosüüdistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles