Peruus tabatud eestlannad võivad Eestis karistust kanda kolme aasta pärast

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits

Peruus narkokuriteos kahtlustatuna eeluurimise all olevad eestlannadel võib avaneda võimalus Eestis karistuse kandmiseks pärast kolme aastat kohalikus vanglas.

Välisminister Urmas Paet ütles Postimehele, et ilma riikide vahelise lepinguta on Peruus võimalik taotleda vangistatu üleviimist kodakondsuse järgsesse kinnipidamisasutusse, kui karistusest on kantud natuke vähem kui kolm aastat.

Paet märkis, et Peruus kohapeal olev konsul tegeleb neidude Eestisse toomiseks võimaluste leidmisega. Peruu vanglates on kasvanud välisriikidest pärit kodanike arv ja see on koormus ka Peruu enda süsteemile, nii on sealseid kordi ja seadusi muudetud ning praegu ei ole veel kõik selge.

Välisministeerium otsustas saata lühiajaliselt Peruusse Eesti peakonsuli New Yorgis Sten Schwede, kuna nii Peruus kui teistes Ladina-Ameerika riikides on seoses narkokuritegudega kinni peetud Eesti kodanike arv kiiresti kasvanud. Konsuli lühiajalise lähetamise eesmärk on suhtlemine Peruu ministeeriumite ja teiste ametiasutustega, et saada otseallikast infot Peruus kinnipeetavate ja karistust kandvate Eesti kodanike kohta ning kohtuda asjaomaste isikutega. Ka varem on välisministeerium saatnud oma esindaja lühiajaliselt konsulaarvisiidile Ladina-Ameerika riikidesse seoses seal aset leidnud juhtumitega.

Eelmisel nädalal esitati kahele eestlannale Anne-Maarja Grossile ning Anneli Kolgile Peruus süüdistus narkootilise aine omamises ja vedamises, aukonsulile ütlesid tüdrukud, et neile pakuti tööd, mille sisu oli tuua Peruust Hispaaniasse kulda.

Kinnipeetavad on nüüdseks juba paar päeva Cusco vanglas. Toit antakse vangla poolt, aga muu tuleb endal osta. Samas ei ole Cusco vanglas sellist ülerahvastatust, nagu võib olla teistes piirkonna vanglates.  

Eesti aja järgi 19. oktoobri varahommikul toimus Cusco kohtus istung, kus tüdrukutele esitati süüdistus narkootilise aine omamises ja vedamises. Kohtunik määras uurimise ajaks üheksa kuud.

Kolk ja Gross tabati Peruus Cusco lennujaamas 4. oktoobril, kui nad üritasid lennukisse minna, käsipagasis ligi kuus kilo kokaiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles