Merevägi lõhkas 12 ajaloolist lõhkekeha

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on miinitõrje operatsiooni Open Spirit käigus õhitud meremiin.
Pildil on miinitõrje operatsiooni Open Spirit käigus õhitud meremiin. Foto: Toomas Huik

25.-30. aprillini toimunud miinitõrjeoperatsioonil ajaloolistel miiniväljadel


Hiiumaast edelas Soela väina suudmes demineeris mereväe miinilaevade divisjon 12


ajaloolist lõhkekeha.

Koostöös päästeametiga lõhati 26. ja 27. aprillil üheksa lennukipommi FAB-100 ja kaks II maailmasõja aegset 305 mm suurtükimürsku, teatas kaitseväe peastaap.

Demineerimise käigus kaeti ligi 30 ruutkilomeetri suurune ala ja tuvastati 105 miinitaolist objekti, millest tuukrite ja allveerobotite Seafox abil identifitseeriti 85. Seejuures avastati 400 meetri kaugusel läänepoolsest Soela laevateest II maailmasõja aegne Saksa põhjamiin TMB-II, mis ka lõhati.

Miinitõrjeoperatsiooni juhtinud miinilaevade divisjoni ülema kohusetäitja vanemleitnant Erkki Silm ütles, et arvestades tegevuse lühiajalisust võib hinnata operatsiooni edukaks.

Operatsioonil osalesid miinilaevade divisjoni staap, staabi- ja toetuslaev Admiral Pitka, miinijahtija Admiral Cowan, miinijahtija Ugandi, tuukrigrupp ja alaotsingumeeskond allveerobotiga Remus.

Samaaegselt miinitõrjeoperatsiooniga viis mereväebaasi baasikaitsekompanii üksus läbi laeva ja sadama turvamise ning merevaatluse harjutusi. Teel demineerimisalasse ja tagasi viidi läbi mitmeid harjutusi operatsioonil osalenud laevade vahel.

Siseriiklik demineerimine ja miinitõrje on oluline osa mereväe tegevusest, ajaloos on veesatud Eesti territoriaalvetesse umbes 80 000 meremiini, mis siiani kujutavad endast potentsiaalset ohtu merepõhjas läbiviidavatele majanduslikele või hobilistele tegevustele.

Samuti on maismaale jäänud lõhkamata lõhkekehi, mis tuleb nende laengu suurust arvestades lõhata meres, kus nende demineerimine on ohutum.

Merefauna säästmiseks kasutati enne lõhkamisi peletuslaenguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles