Kohus andis maamaksu vaidluses õiguse koduomanikule

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksust vabanejate ring tulevikus laieneb.
Maamaksust vabanejate ring tulevikus laieneb. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tallinna halduskohus rahuldas eelmisel nädalal koduomaniku kaebuse maksu- ja tolliameti vastu ja nõudis maamaksu tasumist nõudva teate tühistamist, samuti tunnistas kohus põhiseadusega vastuolus olevaks maamaksuseaduse sätte, mis võimaldab maksuvabastust linnas kaasomandis olevalt 0,15 hektarilt.

Halduskohus leidis, et maamaksuseaduse sätte üle, mis võimaldab linnas vabastada maksust kaasomandis olev elamumaa 0,15 hektari  ulatuses, tuleb algatada põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus.

Kohus nõustus kaebaja seisukohaga, et eristav maksusoodustus sõltuvalt sellest, kas maatükk on kaasomandis või jagatud korteriomanditeks, on meelevaldne ja vastuolus põhiseadusest tuleneva võrdse kohtlemise põhimõttega.

Kohus märkis, et korteriomaniku ning maa kaasomaniku suhe kodualusesse kinnistusse on ühesugune. Seetõttu peaksid seaduses neile kehtestatud maksusoodustused olema ka samasugused.

Õiguslikult on korteriomaniku ja maa kaasomaniku erinevus üksnes see, et kaasomanike puhul on omavahelise kokkuleppega lahendatud maal asuva ehitise kasutamine, korteriomandite puhul on korteri omanikul ainuomand konkreetsele ehitise osale.

Maksu- ja tolliameti hinnangul on maksude kehtestamine ja nende suuruse üle otsustamine poliitiline küsimus ning riik ei pea seda iseenesest põhjendama. Samuti leiab amet, et korteriomaniku ja maa kaasomaniku samastamiseks ei ole põhjust, sest korteriomandi näol on tegemist omandiõigusega ehitise osale ja korteri müümisel ei teki teistel korteriomanikel ostueesõigust.

Koduomanik pöördus maamaksu tühistamiseks kohtusse, kuna omab mõttelist osa Tallinnas asuvast 23 100 ruutmeetri suurusest kinnistust, millelt amet nõuab 2013. aasta eest maamaksu 2331,12 eurot. Vaidlustaja leiab, et maamaksuseaduses koheldakse korteriomanikke ja maa kaasomanikke põhjendamatult erinevalt ja talle tuleks samuti tagada õigus maamaksuvabastusele 1500 ruutmeetri ulatuses samadel tingimustel, mida seadus annab korteriomanikele või iseseisvateks kinnistuteks jagatud maatüki ainuomanikule. Samuti märkis ta, et amet ei ole kohaldanud talle maksuvabastust õiglasel määral ja ta tuleks vabastada maamaksu tasumisest kahe hektari suuruse maa ulatuses. Kohus viimast õigeks ei pidanud.  

Põhiseaduslikkuse järelevalve kaasuses nõuavad esimese astme kohtuotsuse jõustumiseks riigikohtu kooskõlastust ja otsusega nõustumist. Otsuse jõusse jäämisel saaks riigikohus kuulutada seadusesätte kehtetuks ja kõigil kinnistute kaasomanikel oleks õigus saada maksuvabastus 1500 ruutmeetri eest.

Osapooltel on aega vaidlustada halduskohtu otsust 30 päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles