Meikar: Keskerakond jäi võimule valimisliitude vastase propaganda tõttu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Peeter Langovits

Vaba Tallinna Kodaniku nimekirjas Tallinna volikogusse kandideerinud Silver Meikar leiab, et valimisliitude vastu suunatud propaganda hävitas võimaluse murda Tallinnas Keskerakonna võim.

«Olenemata sellest, kui üksteisele vastanduvat kampaaniat parlamendierakonnad teevad, seob neid kõiki ühine eesmärk. Keegi neist ei soovi näha ühegi uue tõsiseltvõetava konkurendi teket, mis võiks ohustada nelja erakonna monopoli,» kirjutab Meikar tänases Postimehes ilmunud arvamusloos.

«Kõige ilmsemalt tuli selline eesmärk muidugi välja kohalikel valimistel Tallinnas,» leiab poliitik ja lisab, et valimiskampaania fookuses oli Edgar Savisaare ründamine, kes vastas linlaste raha eest tehtud propagandaga.

«Kampaaniatrikid ületasid ehk tõesti veelgi enam hea maitse piiri, kuid ainuke sisuline erinevus kõigi eelmiste valimistega võrreldes oli, et kodanikuaktivistidest ja asumiseltside esindajatest koosnev nimekiri pole kunagi varem suutnud pakkuda Tallinnas nii tugevat alternatiivi. Just see, et valimisliit künnist ei ületanud, on erakondade ühine ja suurim võit,» leiab Meikar.

Ta toob välja, et tema valimisliidu kampaaniameeskonnas polnud ühtegi palgalist töökohta, koos käidi mõne liikme kodus ning eelarve koosnes annetustest. «Kandidaadid said valijatega kohtuda, näpistades aega töö ja pere arvelt. Ning hoolimata vähestest vahenditest suudeti saavutada 38 protsenti tulemusest, mille sai peaministri erakond,» tõdeb Meikar.

«Jah, võit ehk kohad volikogus jäi seekord saavutamata, kuid neljaprotsendine toetus Tallinnas tõestab, et rikastele parlamendierakondadele võib tõsist konkurentsi pakkuda küll. Kahe valimisliidu sissesaamine Tartu volikokku ja edu väiksemates omavalitsustes kinnitab seda veelgi,» leiab ta.

Meikari hinnangul oli IRLi kampaania valimiseelsetel päevadel vähemalt sotsiaalmeedias rohkem Vaba Tallinna Kodaniku kui Keskerakonna ainuvõimu vastu suunatud, Reformierakond teatas aga juba augustis, et valimisliite ei tasu valida.

«Valimistulemust vaadates peaks olema selge, et just valimisliitude vastane tegevus hävitas võimaluse lõpetada Keskerakonna ainuvõim Tallinnas. Opositsioonierakonnad said umbes sama palju hääli kui eelmistel valimistel. Lihtsalt Reformierakond kaotas viis kohta ja IRL võitis kolm,» väidab Meikar.

«Vastukampaaniast hoolimata andis oma hääle valimisliidule Vaba Tallinna Kodanik ligi 9000 tallinlast,» ütles poliitik ja kinnitas, et need hääled innustavad asumiseltside juhte ja kodanikuaktiviste veelgi aktiivsemalt linnas ja linnaosades tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles