Ansip Krossi juhtumist: tegu oli valimistesse sekkumisega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Liis Treimann / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu infotunnis Eerik-Niiles Krossi juhtumist rääkides, et Vene uurijad võiksid teha Eesti prokuratuuriga sisulist koostööd, selle asemel et vahendada valimiste eel Interpoli kaudu demonstratiivseid tagaotsimiskuulutusi.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal soovis Ansipilt teada, kes on see inimene või asutus, kes esitab siseministri lubaduste kohaselt Interpolile tagaotsimiskuulutuse pärast protesti ning mille vastu sellega protestitakse.

Ansip vastas, et kindlasti pole see valitsus, kelle pädevusse selliste küsimuste lahendamine ei kuulu. «Mina saan korrata seda, mida riigiprokurör on Eesti rahvale juba öelnud. Riigiprokurör on öelnud, et täna ei ole prokuratuuril piisavat alust Eerik-Niiles Krossi kaaperdamises kahtlustada,» lausus ta.

Ansipi kinnitusel on Eesti uurimisasutused huvitatud tõe väljaselgitamisest ja seetõttu ei näe ta põhjust, miks Vene uurijad ei võiks teha Eesti prokuratuuriga tihedat koostööd. «See oleks igal juhul märksa konstruktiivsem kui siis mingite valimiseelsete demonstratiivsete tagaotsimiskuulutuste Interpoli kaudu Eesti rahvale vahendamine. Minu meelest oli tegemist Eesti kohalike omavalitsuste valimistesse sekkumisega,» ütles peaminister.

Siseministeerium teatas esmaspäeval, et Eesti kavatseb esitada Interpolile nii suulise kui kirjaliku protesti, sest ei pea õigeks, et Venemaa kasutab põhjendamata tagaotsimistaotluse vahendajana Interpoli kanaleid. Venemaa tagaotsimisteade ilmus Interpoli andmebaasi eelmise nädala lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles