Eesti lubas Gruusiale humanitaarabi

Evelyn Kaldoja
, päevatoimetaja / päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: AFP / Scanpix

Eesti välisministeerium avaldas eile valmisolekut anda Gruusiale vajaduse korral humanitaarabi ning soovitas vältida reise konfliktipiirkondadesse.


Välisminister Urmas Paet ütles eile Postimehele, et Eesti tegevus on suunatud peamiselt rahvusvahelistesse organisatsioonidesse, sest praegu on oluline, et võimalikult paljud oleksid ühtsed. «Vaadates viimast sündmuste arengut, on peamine see, et konflikt vägivaldsel moel ei jätkuks,» sõnas ta.


«Teine püüd on muidugi see, et võimalikult ruttu tuleks saata konfliktipiirkonda sõltumatud vaatlejad. Näiteks EList ja OSCEst,» jätkas Paet. «Praegu tuleb sealt vaid konfliktipoolte info. Vaja oleks sõltumatute vaatlejate kohalolekut.»


Välisminister tunnistas, et Gruusia NATOsse pürgimise ja Venemaa toetatava separatistliku Lõuna-Osseetia olukorra teravdumise vahel on seoseid. Vastavalt aprillis Bukaresti tippkohtumisel otsustatule peaks selle aasta lõpus NATO välisministrite kohtumisel taas arutlusele tulema Gruusiale ja Ukrainale liikmelisuse tegevuskavade (MAPide) andmine.


«Eks igasugused teravad konfliktid iseenesest hästi ei mõju,» tunnistas Paet vastuseks küsimusele, kuidas võiksid viimased arengud mõjuda Gruusia MAPi-perspektiividele.


President Toomas Hendrik Ilves sai olukorrast eile telefoniülevaate kolleeg Mihhail Saakaš­vililt. Ka Ilves avaldas lootust, et vaenupooled jõuavad läbirääkimisteni. «Kindlasti ei aita konflikti lahendamisele kaasa Venemaa sõjaline sekkumine,» teatas president. Riigipea sõnul peab kogu konflikti lahendus lähtuma Gruusia territoriaalse terviklikkuse printsiibist.


Eesti saatkonnas Tbhilisis töötab kolm diplomaati ja viisasekretär. Välisministeeriumile oli eilse seisuga Gruusias viibimisest teada andnud 20 eestlast, neist ükski pole Lõuna-Osseetias ega Abhaasias. Samas soovitab ministeerium vältida reise eelmainitud kohtadesse ja nendega piirnevatele aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles