Uuring: Eestis tajutakse ühiskonna probleemkohana inimeste majanduslikku toimetulekut

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjus
Kerjus Foto: Mihkel Maripuu

Heateo Sihtasutuse tellitud uuring näitas, et olulise probleemkohana Eesti ühiskonnas tajutakse inimeste majanduslikku toimetulekut.

82 protsenti küsitletud täiskasvanutest pidas inimeste majanduslikku toimetulekut ühiskonna probleemkohana väga oluliseks ning 16 protsenti pigem oluliseks.

Lisaks peavad 70 protsenti eestlastest väga oluliseks probleemiks vanemliku hoolitsuseta lapsi. Vähemtähtsate probleemidena tajutakse keskkonnaküsimusi, integratsiooni ja kodutuid loomi, mida pidasid väga oluliseks vastavalt 30, 25 ja 20 protsenti inimestest.

Kaks kolmandikku (68 protsenti) eestlastest näevad inimeste majanduslikku toimetulekut aga ühe ja kõige pakilisema ühiskonnaprobleemina. Kolmandik vastajatest tõi esile ülejäänud probleemkohti, kuid ükski nendest ei tõusnud nii pakilise probleemina esikohale. Tööpuudust nimetas seitse protsenti, vanemliku hoolitsuseta lapsi kuus, rahva tervist neli ning ülejäänud võimalikke probleemkohti üks kuni kaks protsenti vastajatest.

Uuring näitas ka, et viimase aasta jooksul on 85 protsenti Eesti elanikest heategevusega mingil moel kokku puutunud ning ligi 90 protsenti on valmis annetama raha. 

Tuntuimad heategevusorganisatsioonid on küsitlustulemuste kohaselt Toidupank, Punane Rist ja lastehaiglate toetusfondid.

Heateo SA ja TNS Emori koostöös korraldatud uuringu eesmärk oli saada  ülevaade eestimaalaste heategevusalasest teadlikkusest, kogemustest  ja hoiakutest. 

2013. aasta heategevusalaste hoiakute uuringu viis TNS Emor läbi 19.-30. septembril ning küsitlusele vastas 1140 Eesti elanikku vanuses 18-60. Küsimustikku aitasid ette valmistada ja uuringut läbi viia SOS Lasteküla Eesti Ühing, MTÜ Uuskasutus, Noored Kooli SA, Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustik, Terve Eesti SA ja Eesti Lastekaitse Liit. Uuringut kaasrahastas Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles