Inimesed võisid hukkuda süütaja süül

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme inimese elu nõudnud tulekahju Suur-Ameerika tänava vanas puumajas sai alguse pildil olevast trepikojast.
Kolme inimese elu nõudnud tulekahju Suur-Ameerika tänava vanas puumajas sai alguse pildil olevast trepikojast. Foto: Peeter Langovits

Kuigi majaelanike sõnul oli trepikoda lukus, hiilis 21-aastane Silver ööl vastu kolmapäeva puumajja ja pistis selle põlema. Tules hukkus kolm inimest.



Eile andis Harju Maakohus Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel loa Silveri vahistamiseks. Noormeest kahtlustatakse Tallinnas Suur-Ameerika 31/1 asuva saja-aastase maja trepikoja süütamises, mis tõi kaasa kolme inimese surma. Neist üks oli peaaegu Silveri eakaaslane, teised vaid pisut vanemad.


Rängas põlengus olid ohus kõigi majaelanike elud. Tänu naabrite ja päästjate kiirele tegutsemisele tulekahjukohal rohkem ohvreid ei olnud.


Politsei tubli töö


Nii politsei kui ka prokuratuuri esindajad on napisõnalised asja kommenteerima, et mitte uurimist segada. Menetlust juhtiv ringkonnaprokurör Kristina Väliste kiitis Põhja politseiprefektuuri üldkuritegude talituse töötajate kiiret ja tulemuslikku tegutsemist.


Edu tõigi see, et politsei jõudis oletatava süütaja värsketele jälgedele. «Põhja ringkonnaprokuratuur tänab kõiki kuriteo avastamisele kaasaaidanud isikuid,» lisas Väliste.


Põhja prefektuuri kriminaalosakonna juht vanemkomissar Priit Pärkna tundis heameelt oma alluvate tubliduse üle.


«Tõepoolest, teinekord teeme imet. Tulekahju puhul on oluline sündmuskohal tehtud operatiivtöö. Kuigi tuli paljud jäljed kustutab, kõike see siiski ei hävita. Tänapäevane ekspertiisitehnika on ikka väga tasemel,» ütles Pärkna Postimehele.


Kuigi kurikaelad vahel tapatöö varjamiseks põlengu korraldavad, leiavad tänapäeva kriminalistid asitõendeid ka sealt, kus leegid üle käinud.


Ja muidugi on abi tunnistajatest. «Antud juhul viisid kahtlusaluseni eeskätt just tunnistajatelt saadud infokillud,» sõnas vanemkomissar Pärkna.


Vana tuttav


«Meil oli palju infot ja me suutsime sealt lõpptulemuse kiiresti ja oskuslikult välja sõeluda,» sõnas Pärkna.


Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Maria-Elisa Rannajõe väitel on Silver politseile vana tuttav. «Teda on varemgi kriminaalkorras karistatud, ka omavolilise sissetungimise eest, siis veel mingite varavastaste kuritegude eest,» sõnas Rannajõe.


«Ega ta nüüd korralik lipsuga härrasmees küll ei olnud. Kinnipeetud isik on 3-4 korda kriminaalkorras karistatud, ka vangis istunud. Vargused, ka üks röövimine,» loetles Pärkna.


Silverile on esitatud esialgne kahtlustus karistusseadustiku kolme paragrahvi alusel: omavoliline sissetungimine, süütamine ja surma põhjustamine ettevaatamatusest, kui sellega on põhjustatud kahe või enama inimese surm.  


«Milliseks kujuneb kuriteo lõplik kvalifikatsioon, näitab uurimine,» märkis ringkonnaprokurör Väliste. Seni ei saa ka võimalikust karistusest rääkida.


Rannajõe lisas, et süütamine on alati tahtlik, siin ei saa olla tegemist ettevaatamatusega, nii et paragrahv võib ka karmimaks kujuneda – kui inimene läheb midagi süütama, siis peaks ta arvestama ka tagajärgedega.


Miks Silver maja süütama läks ja kas ta oma ohvreid tundis, seda peab näitama uurimine. Rannajõe kinnitas, et majaelanik Silver ei olnud.


«Praegu ei saa küll mingitest omavahelistest seostest rääkida. Meie asi on koguda tõendeid, et asi koos prokuratuuriga süüdistuseni viia,» sõnas Pärkna.


Esialgu võeti Silver vahi alla kuueks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles