Greenpeace: aktivistid tuleks vabastada kõigist süüdistustest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greepneace'i Vene programmide direkotor Ivan Blokov.
Greepneace'i Vene programmide direkotor Ivan Blokov. Foto: SCANPIX

Keskkonnaorganisatsioon Greenpeace ootab Venemaalt kõigi oma septembris kinni peetud aluse Arctic Sunrise meeskonnaliikmete vastu esitatud süüdistuste tagasivõtmist.


«Kõik neile esitatud süüdistused tuleks tühistada. Alust süüdistuste esitamiseks või kriminaalmenetluse läbiviimiseks ei ole,» ütles Greenpeace'i Vene programmide direktor Ivan Blokov eile Interfaxile.

Venemaa tühistas eile Arctic Sunrise meeskonna vastu esitatud süüdistused piraatluses ning kvalifitseeris need ümber huligaansuseks, mis näeb ette väiksema karistuse.

Vene võimud pidasid Arctic Sunrise'i kinni septembris pärast seda, kui selle aktivistid üritasid tungida Gazpromi naftaplatvormile Petšora meres ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu Arktikas. Seejärel transporditi aktivistid Murmanskisse ja võeti vahi alla.

Blokovi sõnul ei tegelenud aluse meeskond ei piraatluse ega huligaansusega. «Olukord on kahtlane, kuid ma loodan, et aktivistide vastu esitatud süüdistustest loobutakse. Huligaansus kujutab endast vägivalda, sellega ähvardamist või vara kahjustamist. Midagi sellist Greenpeace'i aktivistid ei teinud,» lisas ta.

Blokov sõnas, et isegi huligaansuses süüdistamise korral on ebaloogiline hoida inimesi 30 päeva vahi all. «Mind üllatas ka Venemaa otsus loobuda osalemast rahvusvahelise merekohtu istungitel Arctic Sunrise asjus,» märkis ta.

Vene välisministeerium teatas eile otsusest boikoteerida rahvusvahelise merekohtu istungeid Greenpeace'i 30 vahistatud aktivisti kaasuses.

Holland on kaevanud Moskva merekohtusse, et saavutada saavutada aktivistide vabastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles