Albright: Prantsusmaa kuulas mu kõnesid pealt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA välisminister Madeleine Albright
Endine USA välisminister Madeleine Albright Foto: SCANPIX

Endine USA välisminister Madeleine Albright ütles neljapäeval Euroopa nuhkimissüüdistusi tõrjudes, et Prantsusmaa kuulas samuti tema kõnesid pealt, kui ta valitsusse kuulus.

«See ei üllata kedagi - riigid luuravadki üksteise järele,» ütles Albright mõttekojas Center for American Progress.

Albright, kes oli aastatel 1993-97 USA suursaadik ÜROs ja seejärel Ühendriikide välisminister, sai enda jälgimisest teada maailmaorganisatsiooni Prantsuse saadikult isiklikult.

«Ma mäletan väga hästi, et kui ma olin ÜROs, tuli Prantsuse suursaadik minu juurde ja ütles: «Miks sa rääkisid kellelegi, et sa tahad naisi valitsusse?».»

«Ja mina ütlesin: «Vabandust?». Neil oli salvestus,» rääkis Albright pealtkuulatud vestluse sisu üksikasjadel peatumata.

Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja teised USA traditsioonilised liitlased on väljendanud viimasel ajal pahameelt luuramise üle, mille paljastas endine Ühendriikide luureanalüütik Edward Snowden.

Albrighti hinnangul on Snowdeni paljastused USA-le väga kahjulikud. «Snowdeni ülistamine on viga. Minu arvates on see, mis ta tegi kuritegu, ja see on teinud meile palju kahju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles