Halduskohus keelas politseil süürlasest varjupaigataotlejat kinni pidada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Eesti Inimõiguste Keskuse (EIK) õigusnõustajad võitsid eile Tallinna halduskohtus Politsei- ja piirivalveametit, mis soovis varjupaika taotleva süürlase kinnipidamiskeskusse paigutada.

EIKi õigusnõustajad esindasid kohtus süürlast ja väitsid, et tema kinnipidamiskeskuses hoidmiseks pole õiguslikku alust. PPA vastuargumendid olid, et süürlasel on kinnipidamiskeskuses turvalisem ja et seal võib tema taotluse menetlemine olla prioriteetsem. Kohtu arvates olid need põhjendused asjakohatud.

Kohtuotsuse kohaselt on varjupaigataotleja kinnipidamine erandlik ning seda meedet võib kasutada vaid viimasel võimalusel - näiteks juhul, kui on oht, et inimene võib väljasaatmisega viivitada või varjupaigamenetlust kuritarvitada.

Inimõiguste keskuse juhataja Kari Käsper soovitas PPA-l oma tegevuses inimõiguste kaitsele rohkem tähelepanu pöörata. «Inimeselt ei tohi võtta tema vabadust vaid seetõttu, et nii on ametnikele mugavam,» ütles Käsper.

«Varjupaigataotlejad, kes on olnud sunnitud oma riigist põgenema, ei saa oma inimõiguste kaitse osas loota kellelegi teisele peale riigi, kust nad varjupaika paluvad.»

Inimõiguste keskuse seisukoht on, et kuna Süürias on käimas kodusõda, on tsiviilisikute elu relvakonflikti tõttu ohus ja neid ei saa sinna tagasi saata, mistõttu ei saa Süüria kodanike varjupaiga taotlemist mingil juhul lugeda varjupaigaõiguse kuritarvitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles