«Poola Breivikule» esitati terrorismisüüdistused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola seimihoone.
Poola seimihoone. Foto: EPA

Poolas esitati sel nädalal terrorismisüüdistus endisele Krakowi põllumajandusülikooli teadlasele, kes kavatses lasta õhku nende riigi parlamendihoone.


Avalikkusele Brunon K. nime all tuntud mees vahistati mullu 9. novembril. Krakowi prokuratuuri pressiesindaja Piotr Kosmaty sõnul esitati talle sel nädalal ühtekokku üheksa süüdistust, nende seas süüdistus Poola Vabariigi võimude vastase terrorirünnaku ettevalmistamises.

Kosmaty sõnul andis Brunon K. vahetult enne vahistamist juhtnööre nelja tonni ammooniumnitraadi soetamiseks, teades, et seda tuleb osta vahetult enne kasutamist.

46-aastane Krakowi põllumajandusülikooli teadlane Brunon K. on juba rünnaku planeerimise omaks võtnud. Väidetavalt plaanis ta sõita lõhkeainet täis kaubikuga parlamenti ajal, kui seal olid kohal nii peaminister kui president.

Tema kaitseadvokaat Maciej Burda väitis veebruaris, et rünnak oli suunatud võimude ülbuse vastu, löögina poliitikutele, keda Brunon K. pidas jõude istuvaks klassiks.

Mullu novembris aga väitis prokuratuur, et kinnipeetu oli marurahvuslane ja antisemiit, kes arvas, et Poolat juhivad välismaalased.

Brunon K. väitel leidus teisi inimesi, kes julgustasid teda sellist sammu ette võtma. Peamine kaitseargument on see, et seda tegid temaga varjunime all tegutsenud Poola sisejulgeolekuteenistuse (ABW) töötajad.

Lisaks terrorismile süüdistatakse Brunon K.-d ka ebaseaduslikult relvade omamises ja müümises, samuti teiste inimeste rünnakut läbi viima ärgitamises. Tema juhtumiga seotult esitatakse veel kahele mehele süüdistus ebaseaduslikult relvade tootmises ja omamises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles