Kohtunik lahkus ametist pärast joobnuna autoroolist tabamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuniku tool
Kohtuniku tool Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kevadel omal soovil ametist lahkunud kohtunik Jaanus Saaremõts jäi vaid mõni nädal varem joobes autojuhtimisega politseile vahele.

Politsei tabas Saaremõtsa tänavu 23. aprillil kella 21.19 paiku Tallinnas Pärnu maanteel autoroolist joobes, tema vere etanoolisisalduseks mõõdeti 1,72 +/- 0,06 mg/g.

Mai keskel vabastas president Toomas Hendrik Ilves Saaremõtsa tema enda soovil ametist. Vastavalt seadusele nimetab kohtunikud ametisse ja vabastab nad kohtunikutöölt president riigikohtu esimehe ettepanekul.

Eesti kohtunike eetikakoodeksis on kirjas, et kohtunik väldib meelemürkide kasutamist ja alkoholi liigtarvitamist. Samuti see, et kohtunik käitub korrektselt ja väljapeetult ning väldib tegevust, mis võib heita varju professioonile ja õigusemõistmisele.

18. septembril kinnitas Harju maakohus kokkuleppe, mille järgi sai ta joobes autojuhtimise eest rahalise karistuse 30 päevamäära ulatuses  ehk summas 1710 eurot. Lisaks mõisteti talt välja riigieelarve tuludesse menetluskulud - sundraha 480 eurot, joobe tuvastamisega tekkinud kulud kokku 38 eurot ning kriminaaltoimikust kaitsjale koopia tegemise kulud 45 eurosenti.

Kohtuotsuses seisab, et Saaremõts tunnistas ennast süüdi ja kinnitas, et nõustub kokkuleppega.

Saaremõts töötas Harju maakohtus kohtunikuna alates 2004. aasta detsembrist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles