ÜRO kutsus üles avaldama Süüriale survet humanitaarabi riikilubamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

ÜRO humanitaarabi juht Valerie Amos kutsus reedel ÜRO Julgeolekunõukogu üles avaldama Süüria valitsusele ja ülestõusnute rühmitustele «pidevat survet», lubamaks riiki hädavajalikku välisabi.

ÜROl on juba ligi aasta vältel puudunud ligipääs enam kui 2,5 miljonile tsiviilelanikule, kes on üha süveneva Süüria kriisi tõttu riiki lõksu jäänud, lausus Amos.

Konfliktis on otseselt hukkunud enam kui 150 000 inimest, kuid lisaks sellele levivad tema sõnul kiiresti ka haigused, näiteks kardetakse Süürias uute lastehalvatuse juhtumite esinemist. Paljud inimesed on ravi puudumise tõttu surnud kriisi taustal vähki ja diabeeti ning levima on hakanud alatoitumus, lisas ametnik.

Oktoobri alguses võttis 15-liikmeline julgeolekunõukogu vastu avalduse, milles nõudis Süüria valitsuselt juurdepääsu kogu riigi territooriumile, et toimetada humanitaarabi miljonite abivajajateni.

ÜRO humanitaarabi juhi sõnul ei ole piirkondlike relvarahude kehtestamise palvetest siiani kasu olnud, kuna Süürias tegutseb kuni 2000 relvastatud rühmitust ning üha sagenevate kokkupõrgete tõttu on «peamised humanitaarabimarsruudid ära lõigatud». Samuti on üha enam esinenud humanitaarabiautode röövimist, mistõttu veokijuhid ei julge enam oma tööd teha, lisas ta.

«Ilma [julgeolekunõukogu] tõelise ja püsiva surveta Süüria valitsusele ja võitlevatele rühmitustele ei ole edusammude tegemine võimalik» nentis Amos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles