Eesti väekontingent sõidab Poola NATO suurõppusele

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Scoutspataljoni sõdurid
Kaitseväe Scoutspataljoni sõdurid Foto: Raigo Pajula

Üle 130 Eesti kaitseväelase sõidab homme varahommikul lennukiga Poola NATO reageerimisjõudude õppusele Steadfast Jazz, millel alliansi relvajõud harjutavad liikmesriikide kaitsmist.

Õppusel osalevad Scoutspataljoni jalaväekompanii  ning Kaitseliidu miinipildujarühm, kokku 134 võitlejat. See on esimene kord  kui vabatahtlikest koosnev Kaitseliidu üksus osaleb NATO reageerimisjõudude tegevuses, teatas kaitseväe peastaap.

Eesti väekontingendi ülema kapten Mart Sireli sõnul on Steadfast Jazzi näol tegemist suurima NATO reageerimisjõudude õppusega alates 2006. aastast.

«Õppuse eesmärk on veenduda, et NATO on suuteline oma liikmesriike kaitsma. Meie ettevalmistused on olnud põhjalikud, oleme  Scoutspataljoni ja Kaitseliidu üksused hästi kokku harjutanud, nad on valmis  täitma lahingülesandeid ning tegutsema koos teiste riikide mehhaniseeritud  jalaväeüksustega," ütles Sirel.

Septembris harjutasid Scoutspataljoni jalaväekompanii ja Kaitseliidu Tallinna  maleva Nõmme malevkonna miinipildujarühm koostööd Nursiapalu harjutusalal aset leidnud õppusel BAM. Oktoobris viis miinipildujarühm  Sirgalas läbi lahinglaskmised.

Uue riigikaitse arengukava kohaselt varustatakse ja relvastatakse täielikult  Kaitseliidu maakaitsestruktuuri kuuluvad üksused ning seni kasutusel olnud  Iisraeli päritolu 81- millimeetrise kaliibriga relvad vahetatakse osaliselt välja uute Ameerika  Ühendriikides toodetud miinipildujate vastu.

Scoutspataljoni jalaväekompanii osaleb õppusel kahe standardselt varustatud jalaväerühmaga, kelle käsutuses on 5,56 mm kaliibriga automaatrelvad Galil,  7,62-millimeetrise kaliibriga kergekuulipildujad MG-3, tankitõrje granaadiheitjad Carl Gustav ning 12,7-millimeetrise kaliibriga raskekuulipildujad Browning, mis on paigaldatud kümnele Sisu XA-188 soomukile.

NATO reageerimisjõudude õppusest võtab sel aastal osa 6000 sõjaväelast 18 liikmesriigist, sealhulgas üle 1000 jalaväelase mehhaniseeritud üksustes, üle 40 lennuki ja üle 15 mereväe aluse.

Õppuste juhtstaap asub Lätis Adazis, õppuste taktikaline osa viiakse läbi Poolas. Koos tsiviilpoolega panustab Eesti  õppustele pea 300 inimesega. Taktikalistest üksustest osaleb lisaks mehhaniseeritud jalaväekompaniile ja Kaitseliidu miinipildujarühmale veel  mereväe miinijahtija Admiral Cowan, mis kuulub NATO reageerimisjõudude  alaliselt tegutsevasse 1. miinitõrjeeskaadrisse.

Steadfast Jazz on NATO kollektiivkaitseõppus, mille eesmärgiks on kontrollida  alliansi reageerimisjõudude (NRF, NATO Response Force) valmisolekut  reageerida sõjalistele ohtudele ja astuda vajadusel välja liikmesriikide  kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles