Raidma: Gruusia valimised kulgesid rahulikult

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma
Mati Raidma Foto: Mihkel Maripuu

Gruusia presidendivalimised on kulgenud väga rahulikult ja vaikselt ning praeguseks pole rikkumisi tuvastatud, ütles pühapäeval valimisi jälgiva NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) delegatsiooni juht Mati Raidma.

«Tulin just delegatsiooni juhtide nõupidamiselt ja seal ei kuulnud küll rikkumistest,» ütles Raidma pool tundi enne valimisjaoskondade sulgemist BNS-ile. «On olnud pisikesi tehnilisi apsakaid, nagu igal pool.»

Raidma sõnul on seekordsed valimised kulgenud üllatavalt rahulikult. «On veidi nagu põhjamaine vaikus ja siin on kosta väike mure, et kas osalusprotsent tuleb 50 või jääb see number väiksemaks,» lausus Raidma.

NATO PA delegatsiooni juhi sõnul olid eelmised valimised Gruusia jaoks ajaloolised, sest läbi valimiskasti muutus võim ja tehti pikk samm Euroopaliku demokraatia suunas.

«Praegusi valimisi märgitakse siin järgmise sammuna, sest ühelt poolt püütakse olla väga professionaalsed ja hoolsad, järgida kõiki euroopalikke traditsioone. Teisalt on jälle väga vaiksed valimised,» rääkis Raidma.

Gruusias muutub uue presidendi tulekuga ka riigikorraldus. «Palju funktsioone läheb presidendilt ära valitsusele. Presidentaalne riik lõpetab ja grusiinid hoiavad suunda rohkem parlamentaarse riigi poole. Mis omakorda näitab seda, et ilmselt ollakse ka rohkem huvitatud sellest, kellest saab järgmine peaminister. Praegune peaminister Bidzina Ivanišvili on öelnud, et peale presidendivalimisi paneb ta oma ameti maha ja õhus on palju küsimärke,» rääkis Raidma.

Raidma sõnul on teoreetiliselt võimalik, et ükski presidendikandidaat ei saa täisenamust ja valimistel tuleb teine voor.

Suurimad võiduvõimalused arvatakse olevat Ivanišvili liitlasel Giorgi Margvelašvilil, kes esindab erakonda Gruusia Unistus.

Arvamusküsitluste põhjal peaks pikka aega õppejõuna töötanud 44-aastane filosoofiadoktor Margvelašvili jagu saama tugevaimast vastaskandidaadist - Saakašvili Ühtse Rahvusliku Liikumise (UNM) liikmest ja endisest parlamendiesimehest David Bakradzest (41).

Arvestatavaks kandidaadiks on ka endine parlamendispiiker Nino Burdžanadze (49), kuid märkimisväärne osa grusiinidest ei olnud enne valimispäeva veel otsustanud, kellele hääl anda.

Ka Gruusia keskvalimiskomisjoni pressiesindaja Eka Azarašvili sõnul ei ole märkimisväärseid rikkumisi seni täheldatud, kuigi ühes Imereti piirkonna valimisjaoskonnas olevat üks valija «kahjustanud» valimiskasti, mistõttu hääletus tuli seal katkestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles