Kadastik uurib uues romaanis seksuaalsust

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kadastik kirjutas esikromaanile «Kevad saabub sügisel» mõttelise järje «Suvi sulab talvel».
Mart Kadastik kirjutas esikromaanile «Kevad saabub sügisel» mõttelise järje «Suvi sulab talvel». Foto: Margus Ansu

Homme jõuab raamatupoodidesse Mart Kadastiku romaan «Suvi sulab talvel». Uus romaan on kevadel ilmunud esikromaani «Kevad saabub sügisel» iseseisev järg.

«Suvi sulab talvel» on autori sõnul raamat seksuaalsusest, mis kuulub iga inimese juurde ja mis võib avalduda kõige üllatavamal kujul. Teinekord ka kurvalt grotesksel kujul.

Mart Kadastik nentis, et inimese elu on üks pidev rääkimine. «Kus sõnad lõpevad, seal räägivad kehad. Mõnikord väljendab kehade dialoog inimese olemust ehedamaltki kui sõnad. Seepärast ei ole kehakeel selles raamatus peidetud punktiiri või metafooride varju. Seksikirjeldused ei illustreeri selles raamatus pelgalt erootilist seisundit, vaid püüavad otsida inimese tõelist loomust,» selgitas Kadastik.

Kevadel ilmunud Mart Kadastiku esimese romaaniga võrreldes räägivad naistegelased värskes raamatus märksa enam kaasa. Eelmisest raamatust tuttava nelja meestegelase – ärimees, arst, laulja ja endine ajakirjanik – kõrvale astub ka kogenud poliitik. Temagi satub ennast otsides noorte naiste kõrvale.

Kui esimeses raamatus oli minevikul, nõukaaja olustikul oluline roll, siis «Suvi sulab talvel» on tänapäevasem – tegevustik hargneb tänavu suvel ja lõpeb praegu, oktoobri lõpul. Mõlemad romaanid on fiktsioonid, kust siiski ei puudu eluline aines.

Kadastik tunnistas, et teise raamatu kirjutamise aeg oli üsna lühike. «Sest tegelased olid mul peas piisavalt küpsenud ja lausa nõudsid, et ma annaksin neile võimaluse oma elu edasi elada. Tulin neile vastu.»

«Suvi sulab talvel» peaks olema mõistetav ka lugejale, kes ei ole lugenud Kadastiku esimest romaani «Kevad saabub sügisel».

Kadastik tunnistab, et huvi tema esimese romaani vastu ületas ootused. «See oli meeldiv üllatus.» Samas tundis Eesti Meedia juhatuse esimees ja üks omanikke Mart Kadastik, et ükskõik kui heatahtlik oli kriitik, siis ikka ei saadud üle tema CVst, ning kuni romaani viimaste lehekülgedeni oodati teistsugust lugu – Eesti poliitilise olukorra analüüsi-paljastusi, Postimehe ajalugu või esseede kogu.

Kadastik avaldas lootust, et suutis murda raamidest välja ning uut romaani vaadatakse tema isikust sõltumatult. Kolmandat osa kirjutada tal praegu plaanis pole. «Päriselu nõuab suuremat tähelepanu kui mõnda aega tagasi. Aga ilukirjanduse kirjutamise tõmbest ma ilmselt ei vabane enam kunagi.»

Uus raamat

Mart Kadastik

«Suvi sulab talvel»

Varrak, 248 lk

Raamat jõuab müüki teisipäeval

Copy
Tagasi üles