Poolast leiti kommunismiohvrite matmispaik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kirde-Poolast Bialystokist, kohast, kus kommunismiaja võimud inimesi üle kuulasid, leidsid arheoloogid toonase režiimi ohvriks langenute maiseid jäänuseid.


Säilmed leiti reedel. Poola Rahvusliku Mälu Instituudi (IPN) hinnangul võib sinna maetud olla kuni 200 inimest. Esimeste leidude põhjal otsustades tapeti ka seal inimesi kuklalasuga –see oli tüüpiline Nõukogude võimude hukkamismeetod, mida kasutati 1940. aastal ka Katõnis.

«Tööd tuleb siin teha äärmiselt hoolikalt, et me ei kaotaks midagi, mis siia omal ajal maeti,» kirjeldas IPNi kõneisik professor Krzysztof Szwagrzyk.

Bialystoki hoonet kasutasid Nõukogude režiimi esindajad Teise maailmasõja esimesel kahel aastal ning pärast tagasi Poolasse tungimist 1944. aastal ülekuulamisteks ja inimeste ajutiseks vangistamiseks. Kui Nõukogude väed panid ametisse kommunistliku valitsuse, võttis hoone kasutamise üle Poola salapolitsei.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles