Afganistanis langenute mälestusmärk viiakse Paldiskisse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud Eesti sõdureile püstitatud mälestusmärk Camp Bastionis.
Hukkunud Eesti sõdureile püstitatud mälestusmärk Camp Bastionis. Foto: Arvo Jõesalu / Sõdurileht

Ööl vastu esmaspäeva Afganistani visiiti alustanud kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ning Afganistanis teenivad Eesti kaitseväelased eemaldasid täna Camp Bastionis asuvalt langenud kaitseväelaste mälestusmärgilt risti ja plaadi üheksa langenu nimega, mälestusmärgi elemendid saadetakse Eestisse ja püstitatakse tuleva aasta aprillis 1. jalaväebrigaadi lähedusse Paldiskis.

«Nii nagu ei jäeta langenuid maha lahinguväljale, ei jäta me ka maha mälestust langenuist,» ütles kindralmajor Terras, lisades, et nagu kõik Eesti eest langenud võitlejad puhkavad kodumaa mullas, nii hakkab ka mälestusmärk paiknema seal, kus lähedased ja relvavennad saavad seda külastada. Mälestusmärk avati 2010. aastal president Toomas Hendrik Ilvese osavõtul, teatas kaitseväe peastaap.

Terras saabus Afganistani ööl vastu esmaspäeva ning kohtus lisaks Eesti kaitseväelastele ka Edela regionaalse väejuhatuse ülema kindralmajor Walter Lee Milleriga ja sai ülevaate arengutest väejuhatuse vastutusalal. «Rahvusvahelised julgeolekuabijõud on Afganistanis ja Helmandi provintsis palju ära teinud, kuid lõppeks sõltub kõik sellest, kuidas Afganistani riik tahab ja suudab hakkama saada,» ütles ta.

Täna kohtub Terras Helmandi väekoondise ja toetusväejuhatuse ülemaga, kellega arutab kaitseväe varustuse ja tehnika kojutoomist pärast operatsiooni lõppu 2014. aastal. Esimesed Sisu XA-180 soomukid on praeguseks jõudnud Karachi sadamasse, kus need laaditakse laevadele ja toimetatakse Ühendkuningriiki. Kaitsevägi toob Eestisse kõik soomukid ja suurema osa tehnikast.

Koos kaitseväe juhatajaga on Afganistanis visiidil Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine, kaitseatašee kolonelleitnant Darren Smith ja Scoutspataljoni ülem major Andrus Merilo.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-16 teenib Afganistanis alates maist, novembris teenistust alustav Estcoy-17 jääb viimaseks Eesti jalaväekompanii rotatsiooniks. Julgeolekuvastutus Afganistanis antakse kohalikele üksustele üle tuleval aastal ning kompanii pöördub tagasi järgmisel suvel. Seejärel jäävad Afganistani veel toetusüksused ja staabiohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles