EL manitseb Gruusiat õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid austama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kutsus teisipäeval Gruusia uut presidenti oma eelkäija poliitilisi ja majanduslikke saavutusi ära kasutama ning õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid austama.

Barroso rõhutas ametist lahkuva riigipea Mihheil Saakašviliga vesteldes ühiste väärtuste tähtsust, sest «Euroopale lähenev Gruusia peab jääma pluralistlikuks demokraatiaks».

«EL on alati rõhutanud õigusriigi tähtsust,» lausus ta vastuseks küsimusele «valikulisest õigusemõistmisest» ja kohtu kasutamisest poliitilistel eesmärkidel.

Teema on aktuaalne, sest Gruusias levivad spekulatsioonid, et Saakašvilile võidakse ametist lahkumise järel esitada kriminaalsüüdistus. Sellele võimalusele on viidanud lahkuva preidendi poliitiline vastane peaminister Bidzina Ivanišvili.

Saakašvili tunnistas, et probleem on tegelik, ja ta arutas seda Barrosoga. Tema sõnul nimetavad ministrid isegi vanglat, kuhu ta saata kavatsetakse.

«See ei vasta gruusia rahva soovile ega demokraatiale,» ütles ta ja sai Barrosolt lubaduse, et Brüssel jälgib sündmuste arengut tähelepanelikult.

«Meie soovime, et probleemid lahendataks poliitilise protsessiga,» ütles Barroso, kelle sõnul annab selleks lootust rahumeelne valitsusvahetus.

Saakašvili viimane ametiaeg saab otsa novembris, kui presidendiks vannutatakse pühapäeval valimised võitnud Giorgi Margvelašvili - Ivanišvili liitlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles