Noortevahetuse korraldajad kadusid jäljetult 19 000 euro toetusrahaga

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Kost
Reet Kost Foto: SCANPIX

Valgas tegutsev MTÜ Aktiivsed Kodanikud sai 19 000 eurot toetust rahvusvahelise projekti elluviimiseks. Külalised saabusidki, kuid mida ei olnud, oli projekt ja korraldajad.

Raha küsis MTÜ Aktiivsed Kodanikud programmi Euroopa Noored Eesti büroost rohkem kui kümnepäevase rahvusvahelise mitteformaalse suhtlus- ja kultuuride vahetuse projekti jaoks. Ürituse kogumaksumuseks nimetasid nad 24 000 eurot.

Mingit kahtlust Euroopa Noorte bürool partnerite suhtes ei olnud, kuna sel kevadel olid nad ühe projekti juba edukalt korraldanud. Euroopast leitigi huvitatud noored, kes saabusid üle-eelmise nädala lõpus Eestisse Lätist, Ungarist ja Rumeeniast. Midagi aga ei toimunud ja külalised leidsid end Viimsist laohoone moodi majast.

Piinliku olukorra oli sunnitud päästma projekti teine osapool, Euroopa Noored Eesti büroo, mis otsis tagasihoidlikult öeldes segaduses rumeenlastele, ungarlastele ja lätlastele sobiliku ööbimispaiga ja saatis mitu bussitäit noori järgmisel päeval oma kodumaale tagasi. Positiivne on kogu loo puhul vaid see, et tegemist oli üle 18-aastaste noorte, mitte alaealistega.

MTÜ Euroopa Noored Eesti büroo juhataja Reet Kost (pildil) otsib sõnu juhtunu kirjeldamiseks, kuna raha saajaid pole tabatud ja tuleb mõelda, kas algatada kriminaalasi. Ka Postimehel ei õnnestunud raha küsijatega ühendust saada.

«Sellist juhtumit pole meie viimase 16 aasta töös ette tulnud,» tõdes Kost ja nentis, et eks partnerid vastutavad projekti eest solidaarselt, kuid mitte miski ei viidanud sellele, et MTÜd Aktiivsed Kodanikud ei saa usaldada. «Paar noort oli neil vastas, aga ilmselgelt ei teinud nad seda, milleks raha oli mõeldud. Meie jaoks oli kõigi olulisem tegeleda noortega, vaadata, et nad ööbiks siin normaalse katuse all, saaks süüa, ja saata nad kodumaale tagasi.»

Samamoodi oli hõimupäeval, 19. oktoobril murelik siinse Ungari saatkonna nõunik Lįszló Szoldatits, kes uuris Ungari aukonsuli Eestis Mall Hellami käest, kuidas sellised asjad juhtuda saavad. Suursaadiku poole pöördusid Ungari noored ise, kes kurtsid, et on jäetud omapäi ja ükski telefoninumber, mis neile antud, ei vasta.

«Häbiväärne lugu,» tunnistas Hellam, aukonsul ja Avatud Eesti Fondi juhataja. «Lugu on piinlik ja tuletab meelde, et partnerite kontroll peab olema väga korralik, sest meie hulgas võib olla veelgi ringi liikumas tüüpe, kes poetavad end Euroopa projektide juurde. Tuleb jälgida, keda valitakse partneriks, seda ei saa teha ainult kaunite ingliskeelsete tekstide põhjal.»

Läinud aasta märtsis loodud MTÜ Aktiivsed Kodanikud koondab oma kodulehe andmetel ligi 30 kooli- ja ülikoolinoort, kelle eesmärk on propageerida öko-elustiili. Asutajaliikmeteks on äriregistri andmetel 1962. aastal sündinud Galina Malkerova ja 1992. aastal sündinud Jekaterina Andresson. Juhatuse liikmeks on lisaks Andressonile veel 1990. aastal sündinud Daria Ynnelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles