Austraalia toob tuhat sõdurit jõuluks koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia eriväelased Afganistanis.
Austraalia eriväelased Afganistanis. Foto: EPA

Afganistani üllatusvisiidi teinud Austraalia peaminister Tony Abbott teatas, et kõik tuhat nende veel seal teenivat sõdurit tuuakse jõuluks koju.
 


Abbott lendas selle avalduse tegemiseks Uruzgani provintsi, kus Austraalia kontingent teenib. Ta iseloomustas seda sõda kui mõrumagusat. «Magus on see seetõttu, et sajad sõdurid saavad jõuluks koju. Mõru aga seetõttu, et mitte kõigi Austraalia perede pojad, isad ja partnerid pole naasnud,» tõdes Abbott kõnes, mille pidas Afganistanis teenivate austraallaste keskses Tarin Koti baasis.

«Meie missioon on olnud oluline meie rahvuslikule julgeolelule,» jätkas Abbott. «Me oleme töötanud, et tagada, et Afganistanist ei saaks uuesti terroristide turvaala ja me oleme töötanud oma liitlastega selleks, et muuta maailma turvalisemaks kohaks.»

«Rahvas on maksnud kallist hinda,» tunnistas peaminister samas. «Me oleme kaotanud 40 oma parimat.»

Afganistanis on teeninud üle 20 000 austraallase. 2001. aastal alguse saanud missioonil on langenud 40 ja vigastada saanud 260 Austraalia sõdurit.

Abbott kinnitas üle ka selle, et arenguabi ja väljaõppega jääb Austraalia toetama Afganistani julgeolekujõude ka tulevikus. Mitusada austraallast jätkab ka pärast jõule teenistust Afganistanis, aga seda mitte-lahingulistes rollides.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles