Saakašvili: minu vangistamist nõuavad nii Ivanišvili kui ka Moskva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili Brüsselis.
Gruusia president Mihheil Saakašvili Brüsselis. Foto: SCANPIX

Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili sõnul on tema vangistamist nõudnud nii peaminister Bidzina Ivanišvili kui ka Venemaa juhtkond.

«Minu ametiajast presidendina on järel veel kaks kuni kolm nädalat. Me oleme 10 aastat Gruusiat tundmatuseni muutnud, kuid peaminister on mind korduvalt süüdimõistmisega ähvardanud. Ta on isegi öelnud, et mind tuleb vangi saata,» ütles Brüsselis visiidil viibiv Saakašvili ajakirjanikele.

Gruusia presidendi sõnul on Venemaa juhtkond teinud sarnaseid avaldusi. «Kellegi vahistamise eelnev väljakuulutamine ei ole kooskõlas demokraatiaga. See ei ühti visiooniga meie tulevikust Euroopa demokraatiate seas. Lisaks on see vastuolus Gruusia rahva tahtega ja demokraatia vaimuga,» rääkis riigipea.

Saakašvili kohtus Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga ning mõlemad puudutasid valikulise kohtumõistmise teemat. «Valikulise kohtumõistmise all kannatavad eeluurimisvangistuses viibiv ekspeaminister Vano Merabišvili ja ekskaitseminister Batšo Ahhalaia, kelle kinnipidamine on nende vastu esitatud süüdistusi arvestades täiesti mittevajalik,» lausus Saakašvili.

Presidendi väitel on õiguskaitseorganid küsitlenud või algatanud uurimise 25 000 endise võimuerakonna Ühtse Rahvusliku Liikumise aktivisti suhtes. «Niisugune tegevus on demokraatiavastane, eriti pärast rahumeelset võimu üleandmist, mida me tegime avatuse ja demokraatia vaimus,» lisas ta.

Saakašvili lahkub ametist 17. novembril, tema järeltulijaks saab pühapäeval presidendiks valitud Ivanišvili liitlane Giorgi Margvelašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles