Ilves avaldas Poolale ekspeaministri surma puhul kaastunnet

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola endine peaminister Tadeusz Mazowiecki.
Poola endine peaminister Tadeusz Mazowiecki. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves tegi täna Poola saatkonnas sissekande kommunistliku režiimi alt vabanenud Poola esimese peaministri Tadeusz Mazowiecki surma järel avatud kaastunderaamatusse.

«Kõik, kes on töötanud ja võidelnud kommunistlikust diktaatorlusest vabanemise nimel, on kaotanud peaminister Mazowiecki näol suurepärase inimese. Mõtlejana ja moraalse juhina oli ta eeskujuks kogu ülejäänud Ida-Euroopale. Just temalt õppisime seda, mille poole püüelda,» kirjutas president Ilves.

Esmaspäeval suri Varssavis Poola ekspeaminister ja Ida-Euroopa esimene külma sõja lõpus ametisse valitud mittekommunistlik valitsusjuht Tadeusz Mazowiecki.

Mazowiecki oli 1980. aastatel opositsiooniaktivist ning ametiühinguliikumise Solidaarsus juhi Lech Wałęsa nõunik. Ta oli üks niinimetatud ümarlauakõneluste algatajaid, mis tõid läbirääkimistele Poola kommunistlikud võimud ja opositsiooni ning sillutasid teed Poola rahumeelsele üleminekule demokraatiale 1989. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles