Video: Norra väikelinna saabub talvel valgus päikesepeeglite abil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolm hiigelsuurt peeglit hakkavad andma Norra väikelinnale Rjukanile päikesevalgust talvise pimeduse ajal, vahendab Reutersi video.

Pika talve ajal ehk septembrist märtsini jääb 3000 linnaelanikku varju sisse.

Kunstnikust linnaelanik Martin Andersen, kes on ka päikesepeeglite idee autor, rääkis, et tegemist on terviseprojektiga, millega tahetakse parandada inimeste enesetunnet.

Andersen tunnistas, et ettevõtmisega oli seotud ka mõningane annus skeptitsismi. «Ühest küljest on tegemist piilupart Donaldi ideega, kuid see on ka väga haarav ja seda on lihtne müüa.»

Anderseni sõnul oli kohalik noorsugu peeglite teemal optimistlik, vanemad inimesed seevastu olid skeptilisemad.

Projekti mänedžer Oystein Haugain rääkis, et tähtis on näha päikest ka talvisel ajal, mis selles linnakeses kestab kuus kuud. Tema kinnitusel tehti teoks sada aastat vana idee – pandi üles peeglid, et need peegeldaksid orgu päiksevalgust.

Peeglid pandi Turuväljaku naabruses 450 meetri kõrgusele mäenõlvale. Ühe peegli pindala on 17 ruutmeetrit. Linnakesele peegeldatud valgus on 80 kuni 100 protsenti nii hele kui otsene päikesevalgus.

Rjukan jääb pealinnast Oslost 175 kilomeetri kaugusele ja see asub kitsa oru põhjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles