Leht: USA firmad aitasid NSA-l Saksamaa järele luurata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Guardian: NSA jälgib interneti kasutamist reaalajas
The Guardian: NSA jälgib interneti kasutamist reaalajas Foto: SCANPIX

Ühendriike luuretegevuses Saksamaal mängivad olulist rolli USA eraettevõtted, kokku edastab Washingtonile salastatud andmeid vähemalt 90 firmat, kirjutas Saksa nädalakiri Stern kolmapäeval.

Ajakirja teatel teevad firmad USA luureagentuuridega tihedat koostööd, osutades neile võrguhalduse-, turbe- ja muid teenuseid. Ligikaudu 30 firmat on ka ise tegelenud luureandmete kogumisega Luure Keskagentuuri (CIA), riikliku luurameti (NSA) ning sõjaväeluure jaoks.

«[Firmad] aitavad koordineerida agentide tegevust, analüüsivad pealtkuulatud sidet ja õpetavad sõduritele spionaažitehnikaid,» kirjutas Stern.

«Samuti olid nad usutavasti seotud surmavate droonioperatsioonide korraldamisega Aafrikas [tehes seda USA Aafrika väejuhatusest] Stuttgartist.»

Suurim neist firmadest on väljaande andmeil Booz Allen Hamilton, mille töövõtjana tegutses NSA-s ka luureameti saladokumentide lekitaja Edward Snowden.

Väljaanne tugines oma artiklis ajalehtedes avaldatud tööpakkumistele, USA firmade töötajate avalikele profiiliandmetele ning USA valitsusagentuuride ja firmade vahelistele lepingutele, mis olid jõudnud ajakirja toimetusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles