Bild: Gestapo-Müller maeti juutide surnuaeda Berliinis

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hitleri-aegse Saksa salapolitsei Gestapo juht ja holokausti üks organisaatoritest Heinrich Müller maeti 1945. aastal Berliinis juutide kalmistule, kirjutab tänane päevaleht Bild.

Ligi 68 aastat oli Gestapo-Mülleri saatus selgusetu, vahendas AFP. Nüüd on Bild saanud oma valdusesse ühe ajaloolase leitud dokumendid, mis näitavad, et Müller suri sõja lõpus ja maeti ühishauda.

«Müller ei elanud sõja lõppu üle,» kinnitas Saksa Vastupanuliikumise Memoriaali juht Johannes Tuchel. «Tema surnukeha sängitati ühishauda 1945. aastal Kesk-Berliinis juutide kalmistul.»

Pikka aega ringi liikunud kuulduste järgi elas Müller Teise maailmasõja üle. Bild tsiteeris Saksa välisluuret (BND), mille väitel viibis Müller 1949. aasta suvel Tšehhoslovakkias Carlsbadis.

Tuchel kinnitas tabloidile, et välisluure eksis. «Mülleri surnukeha leiti augustis 1945 ajutisest hauast Reichi endise lennundusministeeriumi lähistelt,» jutustas ta.

Surnukeha oli riietatud kindrali vormi. «Sisemises vasakpoolses taskus oli teiste asjade seas ka tema fotoga töötõend,» lisas Tuchel.

Saksa juutide kogukonna liider Dieter Graumann reageeris uudisele vihaselt. «See, et üks kõige brutaalsemaid natside sadiste on maetud juutide surnuaiale, on vastikult koletuslik. Ohvrite mälestust on koheldud põlgusega,» rääkis ta.

Müller osales Wannsee konverentsil Berliini äärelinnas asunud villas 20. jaanuari 1942. Seal oli päevakorras juudiküsimuse lõplik lahendus, kõnealune plaan kujutas endast juutide hävitamist natside okupeeritud Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles