Ekot: Rootsi imaam hankis Süüria valitsusvastastele relvi

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvastane Aleppos  Salaheddini rajoonis.
Süüria valitsusvastane Aleppos Salaheddini rajoonis. Foto: SCANPIX

Rootsi islamikogukonna imaami kahtlustatakse osalemises relvade smugeldamises Süüria valitsusvastastele, vahendas Rootsi raadiosaade Ekot.

Imaam on pärit Süüriast. Rootsi meedia andmetel on ta olnud keskseks lüliks Liibüast Süüriasse ulatunud n-ö tarneahelas pool aastat tagasi, vahendas Helsingin Sanomat Online.
Vaatamata sellele, et oletatav salakaubavedu leidis aset väljaspool Rootsit, ähvardab imaami Rootsis nelja-aastane vangistus siis, kui ta süüdi mõistetakse.

«Sel pole tähtsust, et relvi ei veetud kunagi läbi Rootsi,» selgitas välisministeeriumi allasutuse ISP, mis kontrollib relvakaubandust, ekspert Thomas Tjäder.

Kahtlustatav on olnud aastaid Stockholmis Medborgarplatsenil asuva mošee peaimaam. Ta on olnud ka imaamide Euroopa ühenduse esimees.

Ekoti andmetel korraldas mees relvade ostmist ja tarnimist. Relvi osteti eelkõige Liibüast, kuid ka mõnest Euroopa maast, näiteks Bosniast. Need viidi laeva või lennukiga Türki ja sealt edasi autoga üle piiri Süüria valitsusvastastele.

Imaam pole eitanud oma rolli relvade hankimisel. Ta rääkis sellest avalikult näiteks Cambridge’i ülikooli teadurile Raphaël Lefèvre’ile.

Imaam on reisinud mööda maailma organisatsiooni Commission For Civilians Protection egiidi all, kogudes raha muu hulgas relvatehinguteks. Selle esindaja väitel toodi Liibüast «piima». Raadisaate Ekot andmetel oli tegemist aga relvadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles