OPCW: inspektorid on kõik Süüria keemiarelvad pitseerinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria televisiooni edastatud kaadrid Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) inspektoritest.
Süüria televisiooni edastatud kaadrid Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) inspektoritest. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelised inspektorid on kogu Süüria deklareeritud keemiaarsenali ehk enam kui 1000 tonni keemiarelvi ja kemikaale võltsimiskindlalt pitseerinud, teatas Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) täna.

«Kõik keemiarelvade ja kemikaalide varud on pitseeritud viisil, mida ei ole võimalik lahti muukida,» ütles OPCW kõneisik Christian Chartier AFP-le. Eestkõneleja sõnul on tegemist «võltsimiskindlate» pitseritega.

«Tegemist on 1000 tonni kemikaalidega [mida on võimalik kasutada relvade valmistamiseks] ja 290 tonni keemiarelvadega,» lausus Chartier, lisades, et inspektorid ei ole veel asunud relvi nende objektidelt mujale viima.

OPCW-ÜRO inspektorid saabusid Süüriasse 1. oktoobril jälgima ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 2118 täitmist, mis näeb ette Süüria keemiaarsenali ja -rajatiste likvideerimise 2014. aasta keskpaigaks.

Süüria režiim on inspektoritega täielikult koostööd teinud ning deklareerinud oma keemiaarsenali mahuks 1290 tonni keemiarelvi ja 1230 kemikaalidega täitmata laskemoona [mürsud, raketid ja miinid].

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles