Ansip soovitab Vene opositsionääril Eestilt varjupaika paluda

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anastassia Rõbatšenko
Anastassia Rõbatšenko Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Andrus Ansipi hinnangul oleks Tallinnas õppival Venemaa opositsiooniaktivistil Anastassia Rõbatšenkol kõige mõistlikum esitada Eestile varjupaigataotlus.

Tehnikaülikooli tudeng Rõbatšenko on Venemaal tagaotsitav nn Bolotnaja väljaku kriminaalasjas, mida Euroopa Parlament ja teised organisatsioonid on pidanud poliitiliseks. Venelanna hinnangul võivad Vene võimud lähiajal asuda teda taga otsima rahvusvaheliselt, Interpoli kaudu.

Kas Eesti valitsusasutustel on võimalik midagi teha, kaitsmaks Eestis õppivat tudengit, kes ei ole Eesti kodanik?

«See inimene peaks kindlasti esitama taotluse Eesti vastavatele institutsioonidele,» vastas peaminister Ansip. «Kõige mõistlikum oleks esitada varjupaigataotlus.»

Anastassia Rõbatšenko õpib Eestis aasta algusest saadik. Varjupaigataotlust ei ole ta seni soovinud esitada, märkides, et on Eestis lihtsalt õppimas ning loodab naasta Venemaale.

Samas ähvardab teda praegu Venemaal tõenäoliselt poliitilise taustaga süüdistus, millega on võimalik mõista neiule kolme kuni kaheksa aasta pikkune vanglakaristus. Kuigi Vene avalikkuses on arutatud võimalust, et Bolotnaja väljaku, Pussy Rioti ja teiste poliitilise iseloomuga süüasjade osalistele antaks amnestia, ei ole nii läinud.

Ansipi sõnul on Rõbatšenko võimaliku varjupaigataotluse menetlus Eestis täiesti apoliitiline.

«See ei ole poliitilise otsustamise koht ja ma olen kindel, et lähtutakse humaansetest kaalutlustest. Kui taotlus on põhjendatud, küllap see ka rahuldatakse,» märkis peaminister.

«Põhimõtteliselt ei peaks Interpol mind üldse oma andmebaasi lülitama, kuna mu süüasi on poliitiline,» rääkis Rõbatšenko kolmapäeval. «Kui Euroopa tagab mu inimõigused, ei ole mul varjupaika tarvis – mul on olemas viisa ja dokumendid.»

Rõbatšenko ütles, et kui Venemaalt laekub tema kohta Eestile väljaandmistaotlus ja Eesti kohus seda arutab, on ta kindel, et sõltumatus kohtus saab ta õiguse. «Arvan, et ükski demokraatlik riik mind välja ei anna – siin on siiski Euroopa, mitte Venemaa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles