Tiananmeni väljaku autorünnakus süüdistatakse islamiste

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiananmeni väljakul patrullib sõjaväepolitsei.
Tiananmeni väljakul patrullib sõjaväepolitsei. Foto: SCANPIX

Hiina pealinna Pekingi peaväljakul esmaspäeval viie inimese surmaga lõppenud autorünnaku korraldas äärmusrühmitus Ida-Turkestani Islamiliikumine, ütles kõrge Hiina julgeolekuametnik.
 

Valitseva kompartei poliitiliste ja juriidiliste asjade komisjoni esimees Meng Jianzhu tegi avalduse Usbekistani pealinnas Taškendis piirkondlikul julgeolekukohtumisel usutluses Hongkongi telekanalile Phoenix.

Ida-Turkestani Islamiliikumine kuulub nii ÜRO kui USA terrorinimistusse. Rühmitus taotleb Hiina lääneosas asuva Xinjiangi Uiguuri autonoomse piirkonna iseseisvumist.

Rühmituse seos ülemaailmse terrorismiga on aga hägune. Mõne asjatundja arvates kujutab Hiina rühmitust tegelikust ohtlikumana, et õigustada karmide julgeolekumeetmete rakendamist Xinjiangis.

Politsei teatel sõitis linnamaastur esmaspäeval Tiananmeni väljakul läbi piirde kõnniteele rahvasumma ja süttis ajaloolise Keelatud linna esisel põlema. Surma sai kolm autost olnud inimest ja kaks turisti ning vigastada kümneid inimesi.

Kahtlusalustena on kinni peetud viis inimest ja juhtumit käsitletakse terrorirünnakuna.


Pekingi hotellid teatasid varem, et politsei otsib vahejuhtumiga seoses taga kaheksat kahtlusalust, kellest seitse on arvatavasti pärit Xinjiangist.

Tiananmeni väljaku ümbrus on üks Hiina enim valvatud ja poliitiliselt tundlikumaid paiku. 1989. aastal suruti väljakul veriselt maha demokraatiameelsed meeleavaldused.

Hiina lääneosas asuv Xinjiang on koduks turgikeelsetele uiguuridele, kes on seni järginud mõõdukat islamivoolu, kuid panevad pahaks riigi kontrolli oma kultuuri ja religiooni üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles