Nestor: Reformierakonnal tuleb tõsine kursimuutus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimehe Eiki Nestori hinnangul on valitsusliidus tekkinud pingete põhjuseks asjaolu, et Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tegi kohalikel valimistel Reformierakonnast parema tulemuse, ning isegi kui koalitsioon jääb püsima, ootavad valitsust olulised muudatused.

Nestori sõnul toimub poliitikas väga harva midagi loogikavastast ja nii on loogiline ka see, et koalitsioonierakondade suhted on praegu käredamad. «Kohalikud valimised on hinnangu andmise koht, veelgi tõsisem hinnangu andmise koht kui igakuised reitingud. Iga koalitsioon võib koos tõusta või võib kõik koos kukkuda, aga koalitsioon käriseb siis, kui koalitsioonipartneritest kellegi tulemus on teistest erinev,» ütles ta Postimehele.

Ta meenutas, et äsjastel kohalikel valimistel läks IRL Reformierakonnast mööda, ning see ongi tema hinnangul pingete põhjus. «Viimati nägime seda Eestis aastal 2008-2009, kui vaatamata masule ja kõigile tõsistele otsustele oli Emori reitingute järgi inimeste hinnang, et sotsiaaldemokraadid saavad selle haldamisega paremini hakkama kui ülejäänud partnerid. Seetõttu jäimegi sellest valitsusliidust kõrvale,» viitas ta SDE väljaheitmisele Reformierakonna ja IRLiga 2007. aastal loodud koalitsioonist.

Küsimusele, kas tema hinnangul ähvardab IRLi praegu sama saatus, vastas Nestor, et see sõltub IRLi plaanidest. «Ma usun siiski, et valitsuses olulised muudatused toimuvad. Kas koalitsioon muutub või mitte, selles ma nii kindel ei ole. See kõik sõltub IRList: kui nad ajavad väga jäika joont, siis on see oht või võib-olla nende jaoks õnn, aga eks nad ise teavad oma plaane, mina nende tagatubades ei käi,» ütles Nestor.

Kui endine keskerakondlane, praegu demokraatide ühendusse kuuluv Kalle Laanet on avaldanud arvamust, et Reformierakond võiks koalitsiooni moodustada SDE ja demokraatidega, siis Nestor peab seda mitmel põhjusel kõigist võimalikest kõige ebatõenäolisemaks. «Kindlasti tuleb tõsine kursimuudatus Reformierakonnal, aga millal nad seda teevad, eks nad seda ise teavad,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles