Snowden on valmis USA kongressi ees tunnistama ja Saksamaad aitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste parteisse kuuluv Saksamaa rahvaesindaja Hans-Christian Ströbele näitab Edward Snowdenilt saadud kirja.
Roheliste parteisse kuuluv Saksamaa rahvaesindaja Hans-Christian Ströbele näitab Edward Snowdenilt saadud kirja. Foto: SCANPIX

NSA saladuste lekitaja Edward Snowdenv palus rahvusvahelist abi, et veenda USAd talle esitatud süüdistustest loobuma, selgus kirjast, mille ta edastas ühele Saksa seadusandjale.


Snowden kinnitas, et oleks nõus USA kongressi ees Riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) tegemiste kohta tunnistusi andma ning võiks aidata ka järjekordset luureskandaali uurivaid Saksa ametnikke. Samas nentis Snowden ka, et mitte kumbagi ei juhtu, kui USA süüdistustest ei loobu.

Kirja avalikustas Venemaal lekitajaga kohtunud Saksamaa roheliste hulka kuuluv parlamendiliige Hans-Christian Ströbele. Ingliskeelne trükitud kiri kandis nii tema kui Snowdeni allkirju.

Snowden avaldas selles muret asjaolu üle, et USA valitsus kohtleb teisitimõtlejaid endiselt kui riigireetureid ning püüab poliitilist teisitimõtlemist pettuse sildi all kriminaliseerida. «Ma olen kindel, et rahvusvahelise kogukonna toel loobub USA sellisest kahjulikust käitumisest,» kirjutas ta.
USAs süüdistatakse Snowdenit spioneerimises.

Ströbele ei teadnud, kas samasuguse kirja on saanud ka keegi teine. Ta kinnitas, et edastas kirja täna Merkeli kabinetile, Saksamaa prikuratuurile ja prlamendi spiikerile.

Üks Saksamaa juhtiv julgeolekutöötaja teatas täna, et sooviks korraldada kohtumise, kus Saksamaa võimuesindajad saaksid Snowdeniga NSA tegevusest rääkida ning koguda rohkem infot võimaliku kantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni jälgimise kohta.

Saksamaa püüab leida vastuseid ning teha kindlaks, kas USA jälgis tõepoolest kantsler Angela Merkeli mobiilikõnesid. Kolmapäeval toimus vastavasisuline kohtumine ka Washingtonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles