Eesti tutvustas ÜROs Endise Jugoslaavia Kriminaaltribunali kohtunikukandidaati

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus ning Eesti suursaadik alalises esinduses ÜRO juures New Yorgis Margus Kolga tutvustavad ÜRO kolleegidele Eesti kohtunikukandidaati Endise Jugoslaavia Kriminaaltribunali kohtunikku
Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus ning Eesti suursaadik alalises esinduses ÜRO juures New Yorgis Margus Kolga tutvustavad ÜRO kolleegidele Eesti kohtunikukandidaati Endise Jugoslaavia Kriminaaltribunali kohtunikku Foto: Välisministeerium

Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus arutas ÜRO 68. peaassamblee rahvusvahelise õigusnõunike nädala raames New Yorgis kolleegidega Rahvusvahelise Õiguse Komisjoni viimast raportit ning tutvustas Eesti kohtunikukandidaadi Pavel Gontšarovi kandidatuuri ÜRO Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali kohtuniku kohale.

Eesti on esmakordselt esitanud oma kandidaadi ÜRO Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali kohtuniku kohale. Uue kohtuniku valimised toimuvad 18. novembril ÜRO peaassambleel New Yorgis.

Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsleri Lauri Bambuse sõnul on Eesti kandidaat Pavel Gontšarov oma ala professionaal ja väärikas kandidaat ÜRO Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali kohtuniku kohale. «Rahvusvahelisel kriminaaltribunalil on oluline roll Euroopa julgeoleku ja rahu tagamisel. Kohus astub praktilisi samme sõjakuritegude toimepanijate karistamisel,» rõhutas asekantsler Lauri Bambus. ÜRO Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal tegeleb kohtu mõistmisega endise Jugoslaavia territooriumil pärast 1991. aastat toime pandud sõjakuritegude üle.

ÜRO 68. peaassamblee rahvusvahelise õigusnõunike nädalal keskenduti peamiselt Rahvusvahelise Õiguse Komisjoni (ILC – International Law Commission) viimasele raportile. Asekantsler Lauri Bambuse sõnul peegeldab raporti põhjalikkus komisjoni töö äärmist edukust eelmise aasta jooksul. «Leiame, et komisjonil on ka tulevikus suur osa rahvusvahelise seaduse arengus ja selle kodeerimises,» nentis Bambus. Ta tõi siiski esile vajadust analüüsida võimalusi ILCi ja ÜRO õigusküsimuste komitee vahelise koostöö tõhustamiseks, mis võiks olla ressursisäästlikum ning rahvusvahelisele õigusele kasulikum.

Samuti arutati asekantsler Lauri Bambuse sõnul õigusnõunike nädalal raportis tehtud ettepanekuid määratleda riigiametnike immuniteedi ulatust.

ÜRO liikmesriikide esindajad kõnelesid ka võimalusest luua inimsusvastaste kuritegude konventsioon. «Nagu paljud teised Euroopa liidu liikmesriigid on ka Eesti seisukohal, et kõigepealt tuleks kasutada juba olemasolevaid rahvusvahelisi õigusakte ning neid reaalselt rakendada,» sõnas asekantsler Bambus.

ÜRO 68. peaassamblee rahvusvaheline õigusnõunike kohtumine leidis aset 28. oktoobrist kuni 1. novembrini New Yorgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles