Estonia otsib oma uuele majale asukohta

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia juht Aivar Mäe ütles, et uue maja teema on kogu aeg õhus, kuid enne Eesti Rahva Muuseumi valmimist ta uuele hoonele väga ei looda.
Estonia juht Aivar Mäe ütles, et uue maja teema on kogu aeg õhus, kuid enne Eesti Rahva Muuseumi valmimist ta uuele hoonele väga ei looda. Foto: Peeter Langovits

Suurejoonelised 100. sünnipäeva pidustused lükkasid hoo sisse Estonia uue ooperimaja asukoha otsingutele, praegu kaalutakse viie paiga vahel ja kavandatakse ka rahvuslikku rahakorjandust.

Juubelietenduse lõpus maaliti pilt uuest ooperimajast, mis oli arhitektuurisegu Sydney ooperimajast ja teistest maailma ooperisammastest ning oli otsene viide sellele, et uus maja peab kerkima.

Seda enam, et praegune ooperimaja pole algselt ehitatud ooperimajaks, vaid draamaetendusteks, mistõttu ei sobi akustika seal etendatavale. Uue maja vajadus on olnud õhus aastakümneid – praegune hoone ei vasta mahutavuse ja ooperimaja spetsiifilistele nõuetele enam ammu.

Rahvusooper Estonia nõukogu on tegelenud uue maja teemaga aktiivselt viimased viis-kuus aastat ja ülemöödunud nädalalgi oli see taas nõukogus jutuks. Praegu räägitaks kõige enam võimalusest ehitada uus maja Estonia ja välisministeeriumi vahelisele alale, Solarise keskuse juurde. Plaani kohaselt hakkaks kahte maja ühendama tunnel.

Postimees vestles mitme nõukogu liikmega, kes kinnitasid, et uue maja temaatika on päevakorras, kuid lõplikke otsuseid pole langetatud. Seoses riigieelarve aruteludega on uuest majast juttu olnud ka valitsuses selle nurga alt, et kas on mõtet kulutada suuri summasid vanale majale, kui võiks võtta suuna uuele hoonele.

Asukoha puhul on olnud juttu ka Estonia kõrval asuvast pargist, samuti on arutatud kolme Tallinna sadama ääres asuvat krunti ning linnahalligi ideed ei ole lõplikult maha maetud.

Rahastamise juures on olnud juttu rahva kaasamisest, sest ka sada aastat tagasi osalesid inimesed praeguse maja püstitamisel. Välja on pakutud New Yorgi Metropolitan Opera lahendust, kus maja toetuseks annetanud inimesed on saanud endale nimelised toolid. Vana maja tulevikust rääkides on välja pakutud, et sinna võiks tulla näiteks muusikaliteater.

Nõukogu soov on, et selle valitsuse jooksul langetataks põhimõtteline pikaajaline otsus ja lepitaks kokku rahastamismudel.

Estonia juht Aivar Mäe ütles, et uue maja teema on kogu aeg õhus, kuid enne Eesti Rahva Muuseumi (ERM) valmimist ta uuele hoonele väga ei looda. «Enne ERMi ei lenda lind ka, see peab enne valmis saama,» ütles Mäe. Tema sõnul on uue maja asukoha variante tõesti mitu ja praegu pakutakse usinalt ka Tallinna linnahalli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles