Rõbatšenko Eestilt varjupaika ei taotle

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anastassia Rõbatšenko
Anastassia Rõbatšenko Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna Tehnikaülikoolis õppiv Venemaal tagaotsitav opositsiooniaktivist Anastassia Rõbatšenko sõnul oli Moskva kohtu eilne otsus, kuulutada tema tagaselja vahistamine seaduslikuks, ettearvatav, küll aga ta Eestist varjupaiga taotlemisega hetkel ei tegele.

Neljapäeval valitsuse pressikonverentsil küsiti peaminister Andrus Ansipilt, kuidas saaks Eesti kaitsta siin õppivat mittekodanikust tudengit ja Ansip vastas, et mõistlik oleks esitada varjupaigataotlus ning kuigi Rõbatšenko sõnul on ta ettepaneku eest tänulik, ei garanteeriks poliitiline varjupaik talle julgeolekut Euroopa Liidus, kui tema tagaotsimiskuulutus ripuks Interpoli leheküljel, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Rõbatšenko tõi näiteks oma sõbra, vene kirjaniku ja antifašist Pjotr Silajevi, kelle varjupaigataotlus rahuldati Soomes, kuid kes hiljem arreteeriti Hispaanias.

«Esiteks ei anna see kaitset, sest mind võidakse arreteerida mis tahes Euroopa Liidu liikmesriigis ja väljaspool seda,» rääkis Rõbatšenko ning lisas, et teiseks on see protseduur mõeldud inimestele, kel pole dokumente Euroopa Liidus viibimiseks.

Ta lisas, et varjupaiga taotlemine võib sobida neile, kes tahavad Euroopasse elama jääda, kuid tema tahab tulevikus ikkagi minna tagasi oma kodumaale, kus praegu peremehetsevad korrumpeerunud inimesed, kes ei soovi näha temataolisi riigi tuleviku eest võtlemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles