Leht: Berliin ja USA on jõudnud luurereeglites kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Angela Merkel Peterburis tippkohtumisel.
Barack Obama ja Angela Merkel Peterburis tippkohtumisel. Foto: SCANPIX

Saksamaa ja USA sõlmivad kahepoolse kokkuleppe, millega lubatakse teineteise järele mitte luurata, selgub pühapäeval avaldatavast Saksa ajalehest.

Sel nädalal Washingtoni külastanud Saksa valitsus ja luureametnikud jõudsid leppeni oma Ühendriikide kolleegidega, kirjutab nädalalahet Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) pühapäeval.

Leht kirjutas viitega Saksa valitsusele lähedal seisvale allikale, et lepe sõlmitakse järgmise aasta alguses.

Valitsuse pressiesindaja keeldus AFP-le teemat kommenteerimast.

Saksamaad on ärritanud USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endise töövõtja Edward Snowdeni lekitatud materjalidele tuginevad väited, et NSA võis teiste riigijuhtide seas kuulata pealt ka Saksa kantsleri Angela Merkeli mobiiltelefonikõnesid.

Väidetavalt kogus NSA alates 2002. aastast andmeid Merkeli mobiiltelefonikõnede kohta.

Kantsleri pressiesindaja nimetas kõneluste eel Saksa ja Ühendriikide läbirääkimiste sihina teadete

Merkeli välispoliitikanõunik Christoph Heusgen ja luurekoordinaator Günter Heiss kohtusid USA rahvusliku julgeoleku nõuniku Susan Rice'i, riikliku luureteenistuse juhi James Clapperi ja president Barack Obama nõunikuga sisejulgeoleku- ja terroritõrje küsimustes Lisa Monacoga.

FAS-i teatel kohtub Saksa luureteenistuse juht esmaspäeval Ühendriikide luurejuhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles