Ansip kinnitas Halonenile Eesti valmisolekut liituda euroalaga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen kohtus visiidil Eestis peaminister Andrus Ansipiga.
Soome president Tarja Halonen kohtus visiidil Eestis peaminister Andrus Ansipiga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip andis Eestis riigivisiidil olevale Soome Vabariigi presidendile Tarja Halonenile ülevaate meie valmisolekust liituda euroalaga tuleva aasta algusest, peaminister kinnitas Soome riigijuhile, et Eesti on jätkusuutlikult täitnud kõik euroalaga liitumiseks vajalikud kriteeriumid ja tänas teda Eesti toetamise eest.

«Valitsuse kindlaks sihiks on jätkusuutliku eelarvepoliitikaga jätkamine ja meie eesmärk on jõuda taas ülejäägis valitsussektori eelarveni,» ütles peaminister Ansip töölõunal Soome presidendiga.

Möödunud aasta Eesti valitsussektori eelarve defitsiit oli 1,7 protsenti SKTst, mis on üks madalamatest Euroopa Liidus. Eesti valitsussektori eelarve on olnud suuremas defitsiidis kui kolm protsenti sisemajanduse kogutoodangust vaid aastal 1999, ülejäänud aastatel on olnud eelarve kas tasakaalus või aastatel 2002-2007 ülejäägis, mil koguti ka suurem osa reservidest.

«Meil on siiani valitsussektori reserve ligikaudu 25 miljardit krooni, mis on 11,7 protsenti meie sisemajanduse kogutoodangust,» ütles Ansip.

Eesti valitsussektori võlg on Euroopa Liidu kõige madalam - 7,2 protsenti meie sisemajanduse kogutoodangust. Peaministri sõnul on Eesti majandus juba praegu väga tihedalt seotud euroala riikidega ning Eesti liitumine eurotsooniga tihendab meie majandussuhteid veelgi.

Euroopa Liidu riikidesse eksportis Eesti veebruaris kaupu 6,3 miljardi krooni eest, mis moodustab 65 protsenti Eesti koguekspordist. Eesti ekspordi peamisteks sihtriikideks on Soome ja Rootsi.

Ansip avaldas kohtumisel rahulolu arengutega Estlink 2 projekti elluviimisel. Valitsusjuhi sõnul on Eesti omalt poolt täitnud kõik eeltingimused Estlink 2 rajamiseks. Valitsusjuht avaldas lootust, et projekti realiseerimiseks ei ole mingeid takistusi.

Peaminister andis Soome presidendile ülevaate Eesti elektrituru avamisest alates 1. aprillist 35 protsendi ulatuses ning kinnitas, et aastaks 2013 ehk üleminekuperioodi lõppedes avab Eesti oma  elektrituru sajaprotsendiliselt.

«Seega on Estlink 2 valmimise ajaks olemas  reaalselt toimiv elektriturg,» ütles Ansip.

Peale lõunasööki läks Soome president riigikogusse, kus ta esineb kõnega ja kohtub riigikogu esimehe Ene Ergmaga.

Soome presidenti saadab visiidil haridusminister Henna Virkkunen, kes kohtus oma Eesti kolleegi Tõnis Lukasega ja külastas Tallinna ühisgümnaasiumi. Mõlemad haridusministrid osalesid ka tänasel lõunasöögil.

Tarja Halonen külastab riigivisiidi käigus ka Eesti Lastekirjanduse Keskust ja avab Viinistu kunstimuuseumis Soome kunstnike näituse.

Tarja Halonen oli viimati riigivisiidil Eestis 2000. aastal president Lennart Meri kutsel. 2003. aastal külastas Tarja Halonen Eestit ametliku visiidi raames president Arnold Rüütli kutsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles