Laaneots: Venemaa sõjalisi õppuseid tuleb võtta tõsiselt

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväealus Vene-Valgevene ühisõppusel Zapad-2013.
Sõjaväealus Vene-Valgevene ühisõppusel Zapad-2013. Foto: SCANPIX

Poolas algas NATO kiirreageerimisjõudude õppuse Steadfast Jazz aktiivne osa, millest võtab osa ka 134 kaitseväelast ja kaitseliitlast Eestist, erukindral Ants Laaneotsa sõnul osaleb NATO õppustel siiski palju vähem sõdureid kui septembris toimunud Venemaa ja Valgevene ühisõppustel Zapad.

Kui NATO õppustel osaleb 6000 inimest - neist maaväes 1000, siis Zapad tõi kasarmutest välja 22 200 sõdurit - Valgevenest 12 800 ja Kaliningradi oblastist 9400 sõjaväelast, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Ehkki Venemaa püüdis propagandistlikult esitada seda mingisuguse aktina mitteseaduslike terrosristide suhtes, kes justkui ründasid Kaliningradi oblastit ja Valgevenet, siis tegelikult oli see puhtal kujul konventsionaalse sõja suurharjutus,» rääkis erukindral Ants Laaneots.

Ta lisas, et Venemaa on oma sõjaväge hakanud tõsiselt ümber korraldama pärast seda, kui uueks kaitseministriks sai armeekindral Šoigu, toimunud on terve seeria õppusi - Zapadile eelnes õppus Venemaa ida- ja kesksõjaväeringkonnas, kus osales sada tuhat inimest.

«Need ettevalmistused, mida Venemaa läbi viib, on väga tõsised ja neid tuleb võtta väga tõsiselt, sest Zapad 2013 oli eelkõige poliitiline kohanäitamine Balti riikidele ja Poolale, vastavalt 2009. aastal ilmunud Vene uuele doktriinile on Venemaa lõppeesmärk saada globaalseks administraatoriks maailmas - mingil hetkel asendada USA sellel kohal,» selgitas Laaneots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles