Rohelised üritavad erakonnas tekkinud mõrasid lappida

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste kodulehe fragment.
Roheliste kodulehe fragment. Foto: www.erakond.ee

Erakonna Eestimaa Rohelised juhtpoliitikud otsisid tänasel koosolekul võimalusi, kuidas lahendada partei sisepingeid ning minna järgmistele valimistele vastu ühtse erakonnana.

Roheliste koosolekul olid esindatud erakonna praeguse ja endise juhatuse liikmed ning aukohtu liikmed, ütles erakonna pressiesindaja Katrin Mesilane Postimees.ee´le.

Tema kinnitusel möödus arutelu rahulikult ning see jätkub tuleval teisipäeval. Mai lõpus tuleb kokku erakonna üldkogu ning siis valitakse ka uus juhatus.

Mesilase sõnul ei ole keegi partei juhtfiguuridest teatanud kavatsusest erakonnast lahkuda ning kuni üldkoguni lastakse asjadel lihtsalt settida.

Roheliste erakond on juba pikalt jaotunud kaheks leeriks, mida nimetatakse lüürikuteks ja füüsikuteks.

Marek Strandbergi juhitavad füüsikud on keskendunud peamiselt energeetikateemadele, sellal kui kindla liidrita lüürikud on sihiks võtnud pigem kodanikuühiskonna ja otsedemokraatia arendamise ja muu seesuguse.

Erakonna juhatuses valitses eelmise sügiseni füüsikute leer, ent novembris Raplas peetud üldkogul toimus esimene võimupööre, kui lüürikud tõukasid füüsikud pukist ning Strandbergi leeri mehi jäi roheliste juhatuse 13 liikmest alles vaid kolm.

Need kolm ehk lisaks Strandbergile veel Mart Jüssi ja Valdur Lahtvee said aga hakkama teoga, mida lüürikud nimetavad otsesõnu erakonna kaaperdamiseks. Nimelt oli üks erakonna liige (tegutsedes lüürikute hinnangul Strandbergi mahitamisel) esitanud kohtusse kaebuse Rapla üldkogu otsuste tühistamiseks.

Seaduse silmis on vähemalt kahel erakonna juhatuse liikmel aga õigus erakonda esindada ning nii jalutasidki Stranberg, Jüssi ja Lahtvee kohtusse ja teatasid, et Erakond Eestimaa Rohelised nende isikutes on esitatud kaebusega nõus.

Kuna kaebuses nõuti kõigi Rap­la üldkogu otsuste tühistamist, muutus sellega tühiseks ka uue juhatuse valimine ja automaatselt sai Strandbergi meeskonna vana juhatus oma volitused tagasi. Toimunud oli n-ö teine võimupööre.

Lüürikud nimetasid seepeale Strandbergi, Jüssit ja Lahtveed sulideks, keelduvad otsust tunnistamast ning teatasid, et Strandberg peab erakonnast lahkuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles